Banii necesari organizării alegerilor – mărul discordiei între PAS și PSRM

  • 29 Aprilie 2021 08:01
Banii necesari organizării alegerilor – mărul discordiei între PAS și PSRM

Un nou motiv de dispută între deputații PAS și PSRM după anunțarea datei alegerilor parlamentare anticipate. În timp ce socialiștii spun că în condițiile unui Guvern în exercițiu și a unui Parlament dizolvat, banii necesari organizării scrutinului nu pot fi alocați, deputații PAS spun că acesta ar fi un nou motiv inventat de PSRM pentru a tergiversa organizarea alegerilor parlamentare anticipate, notează IPN.

Potrivit deputaților PSRM, în bugetul de stat pentru anul 2021 nu sunt prevăzute fonduri pentru organizarea scrutinului anticipat. Iar din punct de vedere legal, nici Guvernul în exercițiu și nici Parlamentul dizolvat nu mai au prerogativa modificării legii bugetului de stat.

„Guvernul este în demisie, Parlamentul este dizolvat, cine va face modificări la buget ca să aloce bani pentru alegeri? Guvernul în demisie nu are dreptul să facă astfel de alocări. Guvernul poate identifica bani prin redistribuirea de la alte cheltuieli, dar modificări la buget acum nu poate face nici Guvernul, nici Parlamentul. Astea nu-s invenții ale noastre, este lege și ea trebuie respectată”, a spus deputatul PSRM, Grigore Novac, în cadrul emisiunii „Butonul Roșu” de la postul public de televiziune.

De cealaltă parte, deputații PAS spun că lipsa fondurilor pentru organizarea scrutinului este o problemă artificială, întrucât banii pot fi identificați prin reducerea altor cheltuieli neesențiale.

„Noi doar am adus clasa politică în fața judecății oamenilor. Aceste 120 de milioane de lei nu reprezintă o problemă, Guvernul este obligat să găsească bani. Banii pot fi alocați din Fondul de rezervă. Suma nu este atât de mare, putem lua 50 de milioane de la reparațiile FISC-ului, să luăm bani de la Arena Chișinău. Alegerile sunt o problemă de importanță națională”, a spus deputatul PAS, Virgil Pîslariuc.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate este necesară suma de 120 de milioane de lei. Scrutinul urmează să aibă loc la data de 11 iulie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău