Banii europeni donați Găgăuziei pentru echipament medical au ajuns la o firmă creată urgent de un activist pro-rus de la Comrat

  • 30 Martie 2021 14:42
Banii europeni donați Găgăuziei pentru echipament medical au ajuns la o firmă creată urgent de un activist pro-rus de la Comrat

Comitetul Executiv de la Comrat a cumpărat, vara trecută, cu bani europeni, două aparate USG cu o sumă mult mai mare decât costul aparatelor la distribuitor. Firma cu care Bașkanatul a făcut tranzacția a fost creată cu 2 săptămâni înainte de încheierea contractului și a încasat în total 756 000 de lei. Dacă ar fi luat aparatele direct de la distribuitorul oficial din Moldova, Executivul ar fi plătit doar 600 000 de lei. Astfel, Bașkanatul a îmbogățit firma-intermediară, care pare să fi fost creată special pentru această achiziție, cu 156 000 de lei, relatează Moldova curată.

Potrivit moldovacurată.md, La 13 septembrie 2020, în zi de duminică, în fața sediului Comitetului Executiv al autonomiei găgăuze s-au adunat câteva zeci de lucrători medicali, la ceremonia de transmitere a două aparate de ultrasonografie, cumpărate din banii Uniunii Europene pentru spitalele din Găgăuzia. La eveniment s-a anunțat că cele două aparate vor fi folosite de centrele „Covid” din spitalele din Comrat și Ceadîr-Lunga. Atunci bașkanul autonomiei, Irina Vlah, a declarat că ambele dispozitive au costat în jur de 1 milion de lei.

La 13 mai 2020, când trecuseră două luni și ceva de la primul caz de COVID-19 în Moldova, Direcția Sănătate a autonomiei a adresat o scrisoare conducerii proiectului SLPA al Uniunii Europene (Support to Local Public Authorities in ATU Gagauzia), prin care a cerut ca banii economisiți de la implementarea proiectului să fie folosiți pentru cumpărarea a două aparate USG.

La 3 iulie 2020 conducerea SLPA a autorizat folosirea sumei de 756 000 de lei pentru procurarea aparatelor. Delegația UE la Chișinău ne-a informat că achiziția a fost lăsată în totalitate în seama Executivului de la Comrat.

Peste trei zile de la această aprobare, adică la 6 iulie 2020, aparatele USG au fost deja cumpărate de la firma „Ikar-Global”, cu suma de 756 000 de lei ambele, potrivit site-ului Agenției Achiziții Publice.

„Ikar-Global” este o companie fondată la 19 iunie 2020, adică în timp ce la Comrat se știa deja că urmează să fie procurate aparatele. Fondatorul este un bărbat din Comrat, Iurii Cara, iar adresa juridică a firmei este str. V. Vîsoțki 37, or. Comrat.

Astfel, se dovedește că la 2 săptămâni de la fondarea acestei firme, care, în mod firesc, nu avea nici un portofoliu, Bașkanatul alege anume „Ikar-Global” ca agent economic de la care să cumpere aparatele. De pe portalul Mtender.gov.md, care este o platformă gestionată de Ministerul Finanțelor, aflăm că nici măcar nu a fost organizat un concurs public, s-a cumpărat prin procedura „negocieri fără publicare”, adică s-a negociat direct cu „Ikar-Global”.

În „criteriile de evaluare” s-a indicat concret ce parametri ar trebui să aibă aparatele USG și de la ce producător – Mindray (China). În Republica Moldova există un singur distribuitor al echipamentelor Mindray - Întreprinderea Mixtă „Dutchmed-M” SRL. Solicitați de Moldova Curată, reprezentanții acesteia ne-au informat că „Ikar-Global” a cumpărat aparatele USG anume de aici, cu 300 000 de lei fiecare, în total 600 000 de lei.

Pentru a verifica informația, l-am sunat pe fondatorul și administratorul „Ikar-Global”, Iurii Cara, dându-ne drept persoane interesate să cumpărăm și noi astfel de echipament. Cara a confirmat că a cumpărat aparatele de la distribuitorul local și că, în general, firma sa nu se ocupă de astfel de achiziții, ci a fost o achiziție singulară: “Le-am cumpărat de la distribuitorul oficial în Moldova. Acesta a fost un caz singular, când am avut de a face cu un astfel de echipament”.

Executivul găgăuz refuză să explice cum a ales furnizorul și de ce a admis supraplata

Apare întrebarea: de ce Bașkanatul nu a cumpărat echipamentul direct de la distribuitorul oficial? Ar fi economisit astfel 156 de mii de lei, care, astfel, s-au dus în buzunarul firmei intermediare. Reprezentantul ÎM ”Dutchmed – M” a confirmat pentru Moldova Curată că întreprinderea face și livrări directe, nu doar către intermediari, dar că nimeni din Găgăuzia nu „s-a adresat” cu o astfel de propunere.

 Citiți continuarea pe MOLDOVACURATĂ.MD

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
-1,71
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău