Banii de la FMI vor veni în 5 tranșe. Andrian Candu: ”S-a încheiat o perioadă de rateuri”
-
08 Noiembrie 2016 15:15
Consiliul Director al FMI a aprobat Acordul de finanțare cu Republica Moldova, în valoare de 178,7 milioane de dolari.
Acesta are o durată de trei ani și presupune finanțarea Chișinăului prin două instrumente de creditare – Mecanismul de finanțare extinsă și Mecanismul extins de creditare, care au ca scop susținerea reformelor economice și financiare ale statului.
Banii urmează a fi donați în 5 tranșe, prima dintre ele, în valoare de 36 de milioane de dolari urmează a fi pusă la dispoziția autorităților de la Chișinău imediat după aprobarea acordului. Celelalte tranșe vor fi debursate pe parcursul implementării programului, la fiecare din evaluările semianuale ale programului. La rândul lor, autoritățile de la Chișinău urmează să implementeze reforme profunde în sectorul financiar, cel al justiției și combaterii corupției. De asemenea, statul urmează să îmbunătățească radical cadrul de reglementare și supraveghere a băncilor, precum și o schimbare fundamentală a regimului de implementare și de sancțiuni.
Totodată, guvernarea este obligată să restabilească de urgență viabilitatea financiară a întreprinderilor din sectorul energetic și să asigure o transparență mai mare a hotărârilor agenției de reglementare.
Pe termen lung, programul oferă spațiu Chișinăului să folosească rezervele disponibile pentru a stimula investițiile publice, să prioritizeze cheltuielile, să reformeze tarifele la utilitățile publice și să monitorizeze mai exigent activitatea întreprinderilor de stat.
Totuși, consideră premierul Pavel Filip, în pofida reluării finanțării externe, deficitul bugetar pentru anul 2016 va continua să se majoreze, la fel ca și nivelul datoriei de stat, care va rămâne, în opini sa, una sustenabilă.
”Aș dori să fim conștienți că anul 2017 nu va fi un an în care va curge lapte și miere. Va fi necesar de ancorat politica bugetar-fiscală într-un cadru robust pe termen mediu și de întreprins măsuri pentru consolidarea bazei de venituri și prioritizarea cheltuielilor sociale și de infrastructură. Obiectivul actualei guvernări este să fortifice stabilizarea economică recentă și să progreseze în realizarea unei agende ample de reforme structurale, să promoveze politici sănătoase pentru a asigura perspective de creștere economică pe termen lung”, a declarat Pavel Filip.
În același timp, premierul Pavel Filip a menționat că în următoarele zilele vor fi anunțate condițiile incluse în programul cu FMI, dar și pozția și sugestiile fiecări țări membre a Fondului.
La rândul său, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a menționat că decizia de ieri a Consiliului de Directori Executivi al FMI este un mesaj de schimbare.
”Prin semnarea Acordului cu FMI s-a încheiat o perioadă de rateuri, un capitol nefast, aș zice eu, din istoria noastră recentă, de abuzuri instituționale și de criză de imagine. Am depășit criza de credibilitate și acum ne îndreptăm spre ce considerăm noi stabilitate economică. Decizia de ieri a FMI este un semnal pentru partenerii noștri externi și un mesaj pentru investitorii străini”, a declarat Andrian Candu.
Programul cu FMI ar urma să catalizeze acordarea unui suport financiar semnificativ și din partea altor donatorilor externi. Aproape 100 de milioane de euro ar putea fi alocați Republicii Moldova de către Banca Mondială și Uniunea Europeană, care și-au condiționat reluarea finanțărilor cu existența unui Acord du Fondul Monetar Internațional. Banii urmează a fi utilizați pentru sustenabilitate bugetară, pentru realizarea unor proiecte în domeniul energetic și de infrastructură rutieră.