Banii alocați pentru prevenirea și tratarea tuberculozei, cheltuiți ineficient ( Agora.md)

  • 02 Februarie 2020 16:33
Banii alocați pentru prevenirea și tratarea tuberculozei, cheltuiți ineficient ( Agora.md)

Deși Programului național de reducere a poverii tuberculozei a primit peste 3,1 miliarde de lei, începând cu anul 2016, banii au fost cheltuiți ineficient. Asta relevă un raport al Curții de Conturi, după realizarea unui audit a activității din perioada 2017 – primul semestru al anului 2019, scrie Agora.md

Misiunea de audit a menționat că populația Republicii Moldova nu a fost asigurată pe deplin cu măsuri eficace de reducere a poverii tuberculozei. Și asta pentru că sistemul instituțional implicat în proces a fost afectat de un control intern insuficient, care nu a asigurat, în unele cazuri, accesul pacienților la servicii medicale.

Vaccinare defectuoasă

 

Totodată, s-a depistat un nivel scăzut de vaccinare a copiilor din cadrul a trei maternități, situație care nu asigură minimizarea riscurilor de sănătate și prevenirea infectării cu tuberculoză a 2.260 copii.

Iar Instituțiile Medico-Sanitare Publice nu au asigurat planificarea și administrarea eficientă a vaccinului, precum și monitorizarea factorilor de pierderi a vaccinurilor la nivelul recomandat. Această situație a determinat pierderi de vaccinuri în cantitate de 30 de mii de doze, în valoare de 65 de mii de lei, doze suficiente pentru vaccinarea a 15 mii de nou-născuți.

Categoriile de risc, ignorate

 

 

 

Deși responsabilii trebuie să acorde o atenție sporită în special persoanelor predispuse infecției, misiunea de audit a menționat că instituțiile medicale nu au asigurat investigarea anuală a 644 de persoane cu HIV și diabet zaharat, care sunt prioritar predispuși contaminării.

Iar din cele 194 de persoane luate la evidența medicală în perioada auditată, doar 35, adică 18 %, au fost examinate radiografic, fapt ce nu a asigurat identificarea precoce a tuberculozei în rândul persoanelor ce necesită vigilență sporită.

Mai mult, medicii de familie nu dețin date complete și suficiente cu privire la persoanele care stau la evidența medicilor specialiști.

Potrivit probelor de audit, se relevă că doar 34 de persoane cu HIV, din totalul de 221, au fost supuse investigațiilor în vederea diagnosticării tuberculozei, iar tratament profilactic a fost prescris pentru nouă persoane. Totodată, ca rezultat al analizei a 51 de fișe medicale ale pacienților resepctivi, s-a atestat accesul redus la tratament.

Medicamente livrate cu întârziere

 

Auditorii au mai constatat că procesul de livrare, evidență și achitare a stocurilor de medicamente a fost unul ineficient, fragmentat, iar în unele cazuri, nu a atins indicii de economicitate și eficiență a mijloacelor financiare. Astfel, preparatele necesare în tratamentul persoanelor cu tuberculoză în valoare de 19,2 milioane lei au fost livrate cu întârzieri, iar unele preparate identice au fost livrate la prețuri diferite, în special majorate.

Asta în condițiile în care tratamentul este de lungă durată, iar întreruperea acestuia determină riscuri sporite de morbiditate pentru pacient și prezintă surse de infectare pentru mediul înconjurător.

Produse alimentare neconforme

 

S-a mai stabilit că produsele alimentare eliberate pacienților, în sumă de 2,3 milioane de lei, nu au corespuns cerințelor recomandate. De exemplu, acestea nu erau calitative, nu erau indicate cantitățile eliberate, fie produsele nu fuseseră contractate.

Totodată, 663 de pacienți cu tuberculoză nu au beneficiat de tichete alimentare și de compensarea cheltuielilor pentru transport în sumă de 430 de mii de lei, ca rezultat al tergiversării procedurilor de achiziție, precum și din motivul informării insuficiente a pacienților.

Mai multe detalii pe Agora.md

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
-2,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:3,09 m/s
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
4
Sun
7
Arhivă Radio Chișinău