Bani pierduți din cauza achizițiilor financiare greșite, risipa banilor publici sau proiecte de zeci de mii de euro care se încheie cu eșec total - concluziile dintr-un raport prezentat de Igor Munteanu

  • 30 Iulie 2020 12:35
Bani pierduți din cauza achizițiilor financiare greșite, risipa banilor publici sau proiecte de zeci de mii de euro care se încheie cu eșec total - concluziile dintr-un raport prezentat de Igor Munteanu

Bani pierduți din cauza achizițiilor financiare greșite, risipa banilor publici sau proiecte de zeci de mii de euro care se încheie cu eșec total. Aceasta ar fi o radiografie ”la zi” a situației finanțelor publice în Republica Moldova.

Un raport prezentat astăzi de președintele Comisiei parlamentare de control a finanțelor publice, Igor Munteanu, arată că sume mari de bani au fost risipiți. Rapoartele de audit la agenții de stat atestă grave erori de contabilitate financiară, care se ridică la circa 47 de miliarde de lei, iar 33 de miliarde de lei se referă la instituțiile din municipiul Chișinău.

O altă carență, susține Igor Munteanu, se referă la desfășurarea neconformă a achizițiilor publice. Astfel, venituri de circa 108 milioane de lei au fost ratate doar în perioada 2018-2020, din cauza că numeroase achiziții nu s-au făcut corect și legal.

Nici patrimoniul public nu a fost gestionat corect, iar unele instituții ar putea să fi „campioni” la risipa banilor publici, susține președintele Comisiei de control finanțelor publice, Igor Munteanu.

„43% din proiectele finanțe din Fondul Național de Dezvoltare Regională în sumă de 800 de milioane de lei nu au avut nici un impact regional și proiectele au fost transmise unor rețele clientelare. Fondul Național pentru dezvoltare regională este un campion la risipa fondurilor. Pe baza alocării proiectelor fără finalitate s-au cheltuit sute de milioane de lei - proiecte de zeci de mii de euro se termină cu un eșec total”, a declarat deputatul.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău