Bangladesh | Șefa opoziției, condamnată la 5 ani de închisoare pentru corupție

  • 08 Februarie 2018 14:18
Bangladesh | Șefa opoziției, condamnată la 5 ani de închisoare pentru corupție

Justiția din Bangladesh a condamnat-o joi pe șefa opoziției Khaleda Zia la cinci ani de închisoare pentru corupție, transmite AFP.

Prim-ministru de două ori, șefă pe o perioadă îndelungată a Partidului Naționalist din Bangladesh (BNP), Zia a fost judecată pentru deturnarea a 21 milioane de taka (206.000 de euro) dintr-un fond creat pentru un orfelinat. Parchetul a cerut închisoare pe viață.

"Pentru că tribunalul a fost în măsură să dovedească acuzațiile împotriva ei, Zia a fost condamnată la cinci ani de închisoare (...)", a declarat judecătorul Mohammad Akhteruzzaman.

Această hotărâre înseamnă că văduva fostului președinte Ziaur Rahman, asasinat în 1981, nu va putea probabil să se prezinte la alegerile parlamentare programate pentru luna decembrie. Ea are posibilitatea să facă recurs.

Temându-se de violențe din partea susținătorilor săi, peste 5.000 de polițiști au fost desfășurați pe străzile din Dhaka, unde au fost interzise manifestațiile.

Ciocniri au avut loc între susținătorii săi și forțele de securitate când Zia a plecat spre tribunal. Forțele de ordine au tras gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii care aruncau cu pietre.

Opoziția a declarat că forțele de securitate au arestat preventiv "aproximativ 3.500" dintre membrii săi.

Zia, în vârsta de 72 de ani, a condus Bangladeshul din 1991 până în 1996 și apoi din 2001 până în 2006. Ea este inamica actualei șefe a guvernului Sheikh Hasina, care a fost odată aliata ei. Cele doua femei s-au succedat la putere.

Într-o conferință de presă miercuri la Dhaka, în ajunul verdictului tribunalului special anticorupție, Zia, care este liderul opoziției, a apreciat că procesul are ca scop îndepărtarea familiei sale și a ei din viața politică.

În același caz, fiul și moștenitorul său politic Tarique Rahman - care trăiește în exil la Londra - precum și patru dintre rudele sale au fost condamnate la zece ani de închisoare. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:6,69 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău