Băncile sunt presate de investitori să elimine finanțarea pentru combustibilii fosili

  • 19 Aprilie 2021 09:12
Băncile sunt presate de investitori să elimine finanțarea pentru combustibilii fosili

Un grup de investitori care împreună gestionează active în valoare de 11.000 de miliarde de dolari a cerut celor mai mari bănci din lume să elimine finanțarea pentru companiile care au legătură cu combustibilii fosili și să sprijine obiectivele convenite la summitul pentru climă de la Paris , relatează Bloomberg, citat de Agerpres.

Grupul de investitori, printre care se numără Pacific Investment Management Co., cel mai mare investitor global în obligațiuni, și Legal & General Investment Management, cel mai mare manager de active din Marea Britanie, au cerut unui număr de 27 de bănci să se angajeze pentru eliminarea emisiilor poluante generate de operațiunile lor până în 2050, inclusiv a acelor emisii generate de pe urma activităților de creditare, trading și subscriere. De asemenea, grupul celor 35 de investitori, reunit sub umbrela Institutional Investors Group on Climate Change, a subliniat că băncile ar trebui să își extindă activitățile de finanțare verde și să se retragă din orice proiecte care sunt în contradicție cu acordul de la Paris.

În calitate de gardieni primari ai capitalului pentru cea mai mare parte a economiei mondiale, băncile vor juca un rol vital în eforturile destinate limitării încălzirii globale și un număr din ce în ce mai mare de activiști de mediu, decidenți politici și investitori cer acum industriei bancare să își utilizeze resursele sale considerabile pentru a facilita tranziția la o lume fără emisii poluante.

„Există o nevoie urgentă pentru bănci să adopte și să accelereze acțiuni destinate sprijinirii obiectivelor din Acordul de la Paris”, a spus directorul general al IIGCC, Stephanie Pfeifer.

Grupul de 35 de investitori a anunțat că a demarat discuțiile cu 27 din cele mai mari bănci ale lumii, precum JPMorgan Chase & Co., HSBC Holdings Plc și UBS Group AG, și se așteaptă să extindă listă de-a lungul timpului. Deși multe bănci au anunțat planuri destinate ajungerii la emisii zero, criticii pun sub semnul întrebării aceste angajamente deoarece nu menționează creditele acordate pentru activitățile din sectorul combustililor fosili și nici nu includ repere intermediare.

„Problema cu care ne confruntăm în prezent este că mult prea multe bănci nu se gândesc la prejudiciile provocate climei atunci când iau decizii de finanțare și mult prea mulți bani sunt injectați în activități cu emisii intensive de carbon de care trebuie să ne îndepărtăm”, a spus Natasha Landell-Mills, director de stewardship la Sarasin & Partners.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău