Băncile din R.Moldova se confruntă cu multe probleme, în ciuda reformelor

  • 29 Septembrie 2017 14:07
0%
00:00:00
00:00:00

Băncile din Republica Moldova se confruntă cu multe probleme, chiar dacă s-au făcut mai multe reforme în sistemul bancar cu sprijinul Fondului Monetar Internațional și a Uniunii Europene. Principală constrângere a sectorului bancar este capacitatea acestuia de a se adapta la noile cerințe, relevă o analiză a Expert-Grup. 

Centrul Expert-Grup, care monitorizează reformele în sector bancar, constată că efectele reformelor întârzie - creditarea este în stagnare, investitorii străini deocamdată nu au apărut, iar progresele pe seama elucidării fraudei din sistemul bancar sunt modeste. Probleme sunt și la transparența acționariatului în bănci, iar agenții economici nu au încredere în sistemul bancar, susține expertul Eugen Ghilețchi.

„Republica Moldova se plasează pe locul 39 din cele 41 de state europene la capitolul dimensiunea economiei. Prin urmare suntem cea mai săracă țară din Europa, asta nu ne ajută să atragem investitori de calibru înalt. Deși există suficiente active și lichidități în sector, agenții par să nu se crediteze de la bănci. Nici agenții economici nu au încredere în sistemul bancar, creditarea pentru ei ar fi un risc prea mare pentru ei, pentru viitor.”

Totodată, există limitări la oferta de credite, iar la capitolul cereri de credite sunt probleme, susține reprezentantul Băncii Naționale a Moldovei, Natan Garștea.

„Noi avem unele limitări pe partea ofertei de credit, asta ține și de implicarea a băncilor mai activă  pe partea prudențială și pregătirea lor pentru implementarea Basel III. Acum se fac și unele controale privind expunerile față de persoanele afiliate. Din păcate Moldova este o țară destul de mică și ajungi foarte repede la persoane afiliate. Pe de altă parte, e și o problemă pe partea de cerere de credite. Noi avem o situație nu tare favorabilă în economie și mai grav- așteptări nu tare bune din partea agenților economici, care-i fac să fie mult mai prudenți. Avem costurile la credite care-i limitează pe agenți economici.”

Experții semnalează  că întârzie și adoptarea legii privind prevenirea și combaterea spălării banilor și le recomandă autorităților să aprobe în lectura a doua legea privind activitatea băncilor și să o transpună la standardele internaționale. O altă recomandare a experților este identificarea politicilor care să susțină o creștere organiză a cererii de credite. Specialiștii consideră necesară și reformarea pieței financiare nebancare, care poate stimula dezvoltarea economică a țării.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău