Băncile din Republica Moldova vor fi verificate dacă oferă clienților informații corecte despre credite

  • 11 Martie 09:57
Băncile din Republica Moldova vor fi verificate dacă oferă clienților informații corecte despre credite

Comisia Naționale a Pieței Financiare anunță despre inițierea unui control tematic, din oficiu, privind respectarea de către bănci a prevederilor art.4 (Informații standard care trebuie incluse în publicitate) și art.24 alin.(3) (în partea ce ține de cerințele față de regulamentul privind mecanismele de soluționare a reclamațiilor depuse de consumatori) din Legea nr.202/2013 privind contractele de credit pentru consumatori.

Anunțul a fost făcut în cadrul unei ședințe comune a conducerii CNPF cu reprezentanții sectorului bancar, în condițiile în care de la 1 ianuarie 2024 Comisia Națională a Pieței Financiare deține mai multe competențe în domeniul protecției consumatorilor financiari, scrie mold-street.com.

Potrivit CNPF, întrunirea a fost organizată cu scopul de a facilita o platformă de dialog și de schimb de opinii între autoritatea de supraveghere și participanții din sectorul bancar.

Președintele CNPF, Dumitru Budianschi, a menționat că o protecție efectivă a consumatorilor asigurată prin dezvăluirea adecvată a informației, prin instituirea unor practici de comportament echitabile în afaceri și prin respectarea interesului beneficiarilor este un obiectiv comun al autorității și sectoarelor supravegheate.

„Prin urmare, în activitățile sale CNPF reiese din ferma convingere că autoritatea și furnizorii de servicii au un obiectiv comun – de a construi un sistem efectiv de protecție a consumatorilor”, precizează autoritatea de supraveghere.

Potrivit CNPF, dialogul cu reprezentanții sectorului bancar s-a axat, în principal, pe normele stabilite de Legea nr.105/2003 privind protecția consumatorului, Legea nr.202/2013 privind contractele de credit cu consumatorii, precum și reglementările în domeniul serviciilor de plată.

De asemenea, în discuție au fost puse deficiențele identificate la aplicarea legislației privind creditele de consum, de la preluarea de către CNPF a mandatului de protecție a consumatorilor financiari.

Menționăm că, după preluarea prin absorbție de către Victoriabank a BCR Chișinău, în Republica Moldova au mai rămas 10 bănci.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
20,7
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:4,15 m/s
Wed
21
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
26
Arhivă Radio Chișinău