Băncile au acordat, în primele patru luni ale anului, cu două miliarde mai multe credite noi în lei decât în 2018

  • 22 Mai 2019 12:30
Băncile au acordat, în primele patru luni ale anului, cu două miliarde mai multe credite noi în lei decât în 2018

Băncile comerciale au acordat populației și agenților economici, în primele patru luni ale anului 2019, credite noi în monedă națională în sumă de 7,1 miliarde de lei, cu circa două miliarde mai mult decât în perioada similară a anului precedent. Reducerea ratei dobânzii stimulează cererea pentru creditele bancare, constată Banca Națională a Moldovei (BNM), informează MOLDPRES.

Cererea la creditele bancare a crescut puternic și a ajuns la o valoare de două miliarde lei în luna aprilie, după o creștere constantă pe parcursul ultimelor patru luni, de la 1,45 miliarde de lei, în ianuarie. Cererea pentru credite este stimulată de reducerea ratei dobânzii la finanțările în moneda națională, care a coborât în aprilie la minimul istoric de 8,08 la sută anual, față de 9,00 la sută în perioada similară a anului trecut, arată date ale BNM.

Circa jumătate din împrumuturile oferite de bănci au fost contractate de populație. Creditul pentru persoanele fizice a atins în aprilie maximul istoric de un miliard de lei, în condițiile în care rata dobânzii a coborât la minimul istoric de 7,32 la sută. Cea mai mare cerere a fost înregistrată la creditele de consum. Populația a luat de la bănci pentru nevoi personale în luna trecută credite în sumă de 589,5 milioane de lei la o rată a dobânzii de7,11 la sută.

„Gradul de îndatorare a gospodăriilor casnice în 2018 a atins nivelul de 9,2 la sută din Produsul Intern Brut (PIB), iar în 2019 se va apropia de 11% din PIB, ceea ce este de 5 ori mai mult decât acum 15 ani în urmă”, prognozează economistul Veaceslav Ioniță. El adaugă, însă, că totuși gradul de îndatorare a gospodăriilor casnice din Republica Moldova este de șase ori mai mic decât media europeană și de aproape două ori mai mic decât media țărilor din regiune.

De fapt, după criza din 2014 persoanele fizice au devenit clientul de bază al întregului sector financiar și această tendință se va menține și în anii următorii, mai menționează economistul.

Rata medie ponderată a dobânzii la creditele noi acordate în valută în perioada de referință a constituit 4,33 la sută. Pe fondul ieftinirii împrumuturilor în lei, agenții economici și populația a contractat în aprilie 2019 credite în valută în sumă echivalentă cu 956 milioane de lei, de două ori mai puțin decât în monedă națională.

 

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău