Bancherii francezi vor mutarea operațiunilor de clearing în euro din Londra (Reuters)

  • 03 Martie 2021 10:21
Bancherii francezi vor mutarea operațiunilor de clearing în euro din Londra (Reuters)

Federația Bancară Franceză (FBF) vrea o nouă lege a Uniunii Europene care să forțeze băncile din afara blocului comunitar să transfere o serie de operațiuni de clearing în euro din City of London în Frankfurt, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Din decembrie, când Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană, industria financiară din Londra a pierdut accesul la cea mai mare piață a sa, iar tranzacționarea acțiunilor în euro s-a mutat în blocul comunitar. Acum, Bruxelles-ul vizează și operațiunile de clearing în euro, iar săptămâna trecută a avut întâlniri cu băncile în acest scop.

În Marea Britanie își are sediul LCH, una din cele mai mari companii de clearing din lume. Aici se desfășoară aproximativ 90% din tranzacțiile extracomunitare în moneda euro, dar numai un sfert sunt deținute de contrapărți UE.

Federația bancară franceză nu are încredere că băncile din afara blocului comunitar vor transfera voluntar tranzacții de mii de miliarde de euro din Londra în UE. De asemenea, FBF crede că relocarea forțată a acestui sfert va submina eforturile de extindere a piețelor de capital din UE. Conform FBF, noua legislație a UE trebuie să facă posibilă relocarea forțată a operațiunilor de clearing în euro de către băncile din afara blocului comunitar, susțin sursele.

Reprezentanții FBF nu au răspuns imediat solicitărilor de a comenta informația.

Comisia Europeană nu va acorda serviciilor financiare britanice acces la blocul comunitar înainte de a evalua riscurile la adresa stabilității financiare, deoarece ar fi "un experiment" dacă ar proceda altfel, a afirmat recent comisarul pentru stabilitate financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital, Mairead McGuinness.

Regatul Unit a părăsit oficial UE la sfârșitul lunii ianuarie 2020 și a încheiat un acord de liber schimb cu Uniunea, care nu acoperă serviciile financiare, ceea ce întrerupe accesul City of London la cel mai important client.

Sunt în desfășurare negocieri pentru un memorandum privind cooperarea în domeniul reglementării financiare până la finalul lunii martie, dar Bruxelles-ul nu ia deocamdată în considerare accesul la piața UE.

Va fi analizat efectul asupra stabilității financiare, alături de intențiile Londrei de a modifica reglementările în vigoare în timp ce era membru al UE, a explicat McGuinness.

Oficialii britanici au anunțat că vor să modifice unele reglementări, dar nu să atenueze standardele. Bruxelles-ul trebuie să decidă dacă reglementările din Regatul Unit sunt "echivalente" sau dacă sunt suficient armonizate cu cele ale blocului comunitar.

"Nu ne plac reglementările lejere și dereglementările nu sunt pe agenda noastră. Ideea de a acorda echivalență pentru tot și să vedem apoi ce se întâmplă nu este, în opinia mea, strategică. O văd ca pe un fel de experiment pe care nu sunt pregătită să-l accept", a adăugat comisarul.

Comisia Europeană a prezentat o nouă strategie menită să impulsioneze deschiderea, soliditatea și reziliența sistemului economic și financiar al UE pentru anii următori. Această abordare propusă se bazează pe trei piloni, care se consolidează reciproc: consolidarea rolului internațional al monedei euro, dezvoltarea în continuare a infrastructurilor pieței financiare a UE și îmbunătățirea rezilienței acestora, inclusiv în ceea ce privește aplicarea extrateritorială a sancțiunilor de către țările terțe, și promovarea în continuare a punerii în aplicare și a executării uniforme a sancțiunilor impuse de UE.

Eventuala mutare a altor activități din Londra în UE, cum ar fi operațiunile de clearing în euro, sunt în concordanță cu obiectivele Executivului european.

Este posibil ca mai multe locuri de muncă din domeniul financiar să fie mutate de la Londra în UE, iar evaluarea accesului Regatului Unit va reprezenta "un efort considerabil" în 2021 și ulterior, a explicat McGuinness.

"Nu se pune deloc problema că Europa încearcă să aducă acasă totul. Este vorba să ne asigurăm că Europa este solidă și poate fi solidă pe plan global", a adăugat comisarul pentru stabilitate financiară.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
16,7
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:2,06 m/s
Wed
12
Thu
13
Fri
17
Sat
20
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău