Banca Transilvania se extinde în Republica Moldova
-
08 Noiembrie 2017 08:49
Banca Transilvania, a doua instituție de credit după active de pe piața românească, împreună cu acționarul său, BERD, vrea să achiziționeze un pachet inițial de peste 39% din Victoriabank, a treia bancă în topul băncilor din Republica Moldova.
Într-un comunicat de presă, instituția bancară din România menționează că este pentru prima oară în ultimii zece ani când o bancă din afara Republicii Moldova își arată interesul pentru a intra pe respectiva piață, transmite IPN.
Ca urmare a intrării Băncii Transilvania în capitalul Victoriabank, cei doi parteneri - BT și BERD – vor deține împreună pachetul majoritar în Victoriabank. În conformitate cu legislația în vigoare, aceștia vor face o oferta pentru achiziționarea celorlalte acțiuni. Ca parteneri strategici, Banca Transilvania și BERD doresc sa contribuie la dezvoltarea domeniului bancar din Republica Moldova. De asemenea, vor susține obiectivul Victoriabank de a fi în continuare una dintre cele mai bune și apreciate bănci din Republica Moldova.
„Suntem incantați să ne alăturam BERD-ului și celorlalți acționari în demersul de a dezvolta piața bancară locală și de a susține economia din Republica Moldova. Dorim sa replicăm modelul de business BT, succesul pe care îl avem în România. Victoriabank este o banca solidă, bine poziționată pe piața bancară din Republica Moldova. Vedem potențial de creștere pe liniile de business pe care în mod tradițional Banca Transilvania are o bogată expertiză – IMM, retail, microcompanii – precum și în ceea ce privește serviciile financiare digitale. Pentru planul nostru ambițios ne bazăm inclusiv pe continuarea și dezvoltarea colaborării strategice cu partenerii noștri tradiționali.” - declară Horia Ciorcila, președintele Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania.
Banca Transilvania este a doua bancă din România, în funcție de active, BERD fiind acționar al acesteia din 2001. Banca are o capitalizare de 9,2 miliarde lei românești, iar în primul semestru al acestui a înregistrat an un profit net de 496,06 milioane lei (circa 109 milioane euro), în creștere cu 8,2% față de aceeași perioadă din anul precedent, în ciuda scăderii veniturilor operaționale. Activele băncii au ajuns la jumătatea acestui an la 53,24 miliarde lei (11,7 miliarde euro), în creștere cu 2,8% față de nivelul înregistrat în decembrie 2016.Anul trecut, Banca Transilvania a depășit în premieră BRD și a urcat pe poziția a doua în clasamentul băncilor romanești după valoarea activelor, în urma BCR, care a rămas liderul pieței. Creditele neperformante erau la nivelul de 8,1% la finalul lunii iunie.