Banca Spaniei cere statelor din zona euro să înființeze o schemă de garantare a depozitelor

  • 28 Mai 2019 16:18
Banca Spaniei cere statelor din zona euro să înființeze o schemă de garantare a depozitelor

Banca Spaniei a cerut marți statelor din zona euro să completeze uniunea bancară (un sistem de supraveghere bancară la nivel european - n.red.) înființând o schemă de garantare a depozitelor și să creeze un fond de stabilizare, avertizând totodată asupra posibilelor riscuri la care se expune blocul comunitar european, cum ar fi incertitudinea Brexitului, scrie Rador.

Instituția bancară centrală din Spania a anunțat că Europa s-a confruntat cu riscuri semnificative generate de intenția Marii Britanii de a părăsi Uniuena Europeană, de datorii naționale ridicate, de populații îmbătrânite și de o productivitate scăzută.

EDIS - Schema Europeană de Garantare a Depozitelor este piesa lipsă a planului pentru o uniune bancară integrală a zonei euro ce vizează creșterea rezistenței la șocuri a sectorului financiar și diminuarea nevoii de programe de asistență financiară din banii contribuabililor. "Este necesară finalizarea revizuirii Uniunii Economice și Monetare pentru a se evita expunerea în continuare a monedei unice la tensiuni în caz de turbulențe de calibru mare", a declarat marți guvernatorul Băncii Spaniei, Pablo Hernandez de Cos, în cadrul prezentării raportului anual al Băncii Centrale.

Germania, Olanda și alte națiuni nordice se tem că dacă s-ar conveni acum asupra EDIS, ar însemna că s-ar putea să fie nevoite să replătească depozite în țări precum Italia, Grecia sau Portugalia, unde băncile sunt vulnerabile, în general din cauza urmărilor crizei datoriilor suverane din anii 2010-2015. Uniunea bancară trebuie să fie finalizată înainte ca zona euro să se confrunte cu o nouă recesiune sau o criză financiară, a precizat o sursă din cadrul Băncii Spaniei.

"Este esențială dezvoltarea acestei macro-strategii pentru protecția piețelor de capital ca să se poată pună la dispoziția tuturor cetățenilor și companiilor ne-financiare o gamă de finanțări între împrumuturi bancare și piețe", a mai precizat sursa citată. 

Sursa:Rador 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău