Banca Spaniei cere statelor din zona euro să înfiinţeze o schemă de garantare a depozitelor

  • 28 Mai 2019 16:18
Banca Spaniei cere statelor din zona euro să înfiinţeze o schemă de garantare a depozitelor

Banca Spaniei a cerut marţi statelor din zona euro să completeze uniunea bancară (un sistem de supraveghere bancară la nivel european - n.red.) înfiinţând o schemă de garantare a depozitelor şi să creeze un fond de stabilizare, avertizând totodată asupra posibilelor riscuri la care se expune blocul comunitar european, cum ar fi incertitudinea Brexitului, scrie Rador.

Instituţia bancară centrală din Spania a anunţat că Europa s-a confruntat cu riscuri semnificative generate de intenţia Marii Britanii de a părăsi Uniuena Europeană, de datorii naţionale ridicate, de populaţii îmbătrânite şi de o productivitate scăzută.

EDIS - Schema Europeană de Garantare a Depozitelor este piesa lipsă a planului pentru o uniune bancară integrală a zonei euro ce vizează creşterea rezistenţei la şocuri a sectorului financiar şi diminuarea nevoii de programe de asistenţă financiară din banii contribuabililor. "Este necesară finalizarea revizuirii Uniunii Economice şi Monetare pentru a se evita expunerea în continuare a monedei unice la tensiuni în caz de turbulenţe de calibru mare", a declarat marţi guvernatorul Băncii Spaniei, Pablo Hernandez de Cos, în cadrul prezentării raportului anual al Băncii Centrale.

Germania, Olanda şi alte naţiuni nordice se tem că dacă s-ar conveni acum asupra EDIS, ar însemna că s-ar putea să fie nevoite să replătească depozite în ţări precum Italia, Grecia sau Portugalia, unde băncile sunt vulnerabile, în general din cauza urmărilor crizei datoriilor suverane din anii 2010-2015. Uniunea bancară trebuie să fie finalizată înainte ca zona euro să se confrunte cu o nouă recesiune sau o criză financiară, a precizat o sursă din cadrul Băncii Spaniei.

"Este esenţială dezvoltarea acestei macro-strategii pentru protecţia pieţelor de capital ca să se poată pună la dispoziţia tuturor cetăţenilor şi companiilor ne-financiare o gamă de finanţări între împrumuturi bancare şi pieţe", a mai precizat sursa citată. 

Sursa:Rador 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chişinău
7,1 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:52 %
Vint:2,6 m/s
Sat
4 °C
Sun
7 °C
Mon
6 °C
Tue
5 °C
Wed
7 °C

Curs oficial BNM 21 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.1865 0.0975
USD 17.7719 0.0829
RON 4.0068 0.0131
UAH 0.7293 0.0064
RUB 0.2786 0.0005
Arhivă Radio Chișinău