Banca Poloneză de Dezvoltare oferă R. Moldova un împrumut de cinci milioane de euro pentru susținerea ÎMM-urilor

  • 19 Decembrie 2023 12:33
Banca Poloneză de Dezvoltare oferă R. Moldova un împrumut de cinci milioane de euro pentru susținerea ÎMM-urilor

Banca Poloneză de Dezvoltare acordă Republicii Moldova un credit de cinci milioane de euro pentru capitalizarea Fondului pentru antreprenoriat și creștere economică. Este un fond susținut de stat prin intermediul căruia întreprinderile mici și mijlocii au acces la finanțare pe termen lung în condiții preferențiale. Uniunea Europeană va compensa în mare parte rata dobânzii acestui credit pentru ca în final să poată fi oferite condiții cât mai atractive pentru antreprenori. Despre aceasta a anunțat directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Dumitru Pîntea, la semnarea Acordului de împrumut dintre Guvernul Republicii Moldova și Banca Poloneză de Dezvoltare (BGK), transmite IPN.

Guvernul a aprobat cadrul de reglementare a Fondului pentru antreprenoriat și creștere economică a Moldovei (FACEM) în februarie anul curent. Iar primul produs – programul 373 –se bucură de un interes în rândul antreprenorilor. „La final de an, suntem gata pentru lansarea celui de-al doilea produs al FACEM, care vine cu aceleași condiții atractive pentru antreprenorii autohtoni. Respectiv, o dobândă fixă la creditele în lei la doar 7% pentru proiecte investiționale pe termen lung. Mai mult ca atât, mecanismul propus de implementare va permite să acordăm capital pe termen lung băncilor pentru credite de până la 10 ani, ceea ce va oferi mai multă predictibilitate, stabilitate și încredere în rândul economiei naționale, a declarat directorul ODA.

Ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba, a comunicat că banii din împrumut vor merge pentru dezvoltarea economiei naționale, pentru susținerea antreprenorilor, care să poată să acceseze împrumuturi pentru o perioadă îndelungată, la condiții predictibile, prin intermediul ODA și prin intermediul băncilor selectate. „Mergând acum înspre acest eveniment, îmi aminteam de ziua de ieri, unde în Ocnița, la nordul țării, discutam cu mai mulți antreprenori. Desigur că este nevoie de intervenție mai multă pe reforme, desigur că birocrația enervează și irită, și frustrează antreprenorii noștri, dar foarte des este vorba și de acces la resurse financiare ieftine, predictibile, pentru o perioadă îndelungată de timp, ca antreprenorii noștri să poată să investească, să poată să dezvolte, să creeze locuri de muncă bine plătite aici, acasă. Și anume asta oferim astăzi aici, prin semnarea acestui acord o să oferim întreprinderilor noastre, producătorilor noștri autohtoni, mai multe resurse financiare prin intermediul ODA și a instituțiilor financiare, băncilor comerciale în mare parte, să oferim resurse financiare pentru un termen îndelungat, investiții care să contribuie la creșterea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldovaˮ, a declarat Dumitru Alaiba.

Împrumutul va fi suplinit de un grant oferit de Uniunea Europeană, în valoare de 1,6 milioane de euro. Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a spus că dezvoltarea sectorului privat în Republica Moldova este unul din elementele componente ale planului de investiții străine. În ultimii doi ani, Uniunea Europeană a sprijinit în jur de 6 mii de antreprenori, ceea ce a generat crearea în jur de 2000 de locuri de muncă.

Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Tomasz Kobzdej, a menționat că împrumutul va fi utilizat pentru sprijinirea ÎMM-urilor în subconducerea ODA. Sectorul ÎMM-urilor este un element important pentru funcționarea bună a economiei. Iar accesul la instrumente financiare, împreună cu asistență tehnică și un cadru legal sustenabil, sunt esențiale pentru dezvoltarea unui stat. 

Împrumutul băncii poloneze va fi acordat Republicii Moldova pe o perioadă de șapte ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău