Banca Națională va supraveghea suplimentar o serie de instituții

  • 11 Noiembrie 2017 02:38
Banca Națională va supraveghea suplimentar o serie de instituții

Băncile, asigurătorii/reasigurătorii și societățile de investiții, care aparțin unui conglomerat financiar, vor fi supravegheate suplimentar de către Banca Națională a Moldovei (BNM). Un proiect de lege, care va introduce supravegherea suplimentară, a fost examinat de către Parlament, în prima lectură.

Documentul a fost elaborat pentru a îmbunătăți cadrul legal aferent supravegherii prudențiale, dar și în urma evoluțiilor pe piețele financiare internaționale care au determinat apariția unor grupuri financiare prestatoare de servicii și produse aferente diferitor sectoare financiare, denumite conglomerate financiare, scrie BizLaw.

Potrivit documentului, conglomeratele înregistrează cele mai mari grupuri financiare, care desfășoară activități intersectoriale, iar prevederile propuse abordează problema riscurilor prudențiale suplimentare, identificate la nivelul unui conglomerat financiar, cu accent pe cerințele referitoare la concentrarea riscurilor, tranzacțiile în interiorul grupului, sistemele de control intern și procedurile de gestionare a riscurilor.

Documentul stabilește atât măsuri de facilitare a supravegherii suplimentare, cât și prevederi aferente cooperării și schimbului de informații între autoritățile competente implicate, care urmează să facă schimb de informații, în mod automat sau la cerere, să se consulte reciproc înainte de a lua decizii importante și să trateze în mod corespunzător cererile de verificare a informațiilor.

Proiectul urmează să creeze baza legală pentru exercitarea supravegherii băncilor, a întreprinderilor de asigurare și a societăților de investiții din perspectiva apartenenței la un grup cu activități inter-sectoriale care formează un conglomerat financiar.

Citiți continuarea pe bizlaw.md.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău