Banca Națională menține valorile instrumentelor de politică monetară la nivelul actual

  • 09 August 2023 18:56
Banca Națională menține valorile instrumentelor de politică monetară la nivelul actual

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis să mențină rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 6% anual. Rămân neschimbate și ratele la creditele și depozitele overnight, la nivelul de 8% anual și, respectiv, 4% anual, precum și norma rezervelor obligatorii atât în lei, cât și în valută, transmite IPN.

Decizia a fost luată în condițiile în care are loc propagarea efectelor stimulative adoptate anterior de BNM, precizează instituția într-un comunicat de presă.

Potrivit băncii centrale, măsurile restrictive de politică monetară luate pe parcursul anului trecut și-au produs efectul. Din luna octombrie 2022 până iunie 2023, inflația a coborât cu peste 21 de puncte procentuale, de la 34,6% la 13,2%. BNM precizează că inflația va continua să scadă, urmând să ajungă în proximitatea țintei de 5%, care este considerat un nivel optim pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

În cadrul ședinței de astăzi, la care a fost aprobat și cel de-al treilea Raport asupra inflației, s-a discutat și despre incertitudinile și riscurile care persistă atât la nivel intern, cât și extern. În prezent, acestea susțin trendul dezinflaționist. Banca Națională va continua să monitorizeze situația macroeconomică internă și cea externă și, în funcție de evoluția acestora, va veni cu noi măsuri de politică monetară necesare să readucă și să mențină inflația în țintă, se arată în comunicatul emis de BNM.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:0,51 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău