Banca Națională a Moldovei va continua și în acest an să supravegheze cu prudență activitatea băncilor licențiate

  • 17 Ianuarie 2023 16:18
Banca Națională a Moldovei va continua și în acest an să supravegheze cu prudență activitatea băncilor licențiate

Banca Națională a Moldovei va continua și în acest an să supravegheze cu prudență activitatea băncilor licențiate pentru a le menține bine capitalizate și stabile. Aceasta în condițiile în care, potrivit BNM, sistemul bancar autohton a încheiat anul cu rezultate financiare bune, băncile menținând toți indicatorii prudențiali peste limitele reglementate, transmite IPN.

Prioritățile BNM stabilite pentru anul 2023 se referă la menținerea unui nivel adecvat de active lichide; identificarea și gestionarea adecvată a riscului de credit, precum și la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. De asemenea, este vorba despre aplicabilitatea testărilor la stres interne și gradul lor de corespundere cu condițiile macroeconomice, evaluarea și soluționarea vulnerabilităților aferente sistemelor de plăți și serviciilor de plată și altele.

„Eforturile Băncii Naționale se vor axa pe acțiunile întreprinse în contextul tendințelor de digitalizare a serviciilor de plată și modernizării sistemului automatizat de plăți interbancare, precum  și implementării în viitorul apropiat a schemei de plăți instant. Totodată, BNM se va asigura că băncile își testează efectiv planurile pentru continuitatea activității și demonstrează capacitatea de a susține reziliența băncii pentru toate operațiunile desfășurate”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Banca Națională mai menționează că în 2022, printre preocupările de bază a fost gestionarea eficientă a efectelor imediate ale războiului din Ucraina, precum și ale celor cauzate de inflație și pandemia COVID-19. Potrivit BNM, în pofida factorilor externi negativi, indicatorii sectorului bancar s-au încadrat peste limitele reglementate, reflectând, în acest mod, reziliența sectorului ca urmare a reformelor din ultimii ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
19
Mon
20
Tue
22
Wed
19
Thu
20
Arhivă Radio Chișinău