Banca Mondială va oferi Republicii Moldova 50 de milioane de dolari. Banii urmează a fi folosiți pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii

  • 06 Aprilie 2023 12:44
Banca Mondială va oferi Republicii Moldova 50 de milioane de dolari. Banii urmează a fi folosiți pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii

Banca Mondială va oferi Republicii Moldova 50 de milioane de dolari, în cadrul unui proiect de dezvoltare a țării. Banii urmează a fi folosiți pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, au declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă comune ministrul Economiei, Dumitru Alaiba și directoarea de țară a Băncii Mondiale, Inguna Dobraja, transmite Radio Chișinău.

Proiectul vizează trei componente principale – digitalizare, accesul la finanțare și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii.  Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, componenta cea mai mare ține de digitalizare și reforma regulatorie:

„În primul rând o să extindem digitalizarea serviciilor guvernamentale pentru întreprinderi, la nivel central și local. Vom continua reforma controalelor de stat în special prin dezvoltarea unor modele de inspectare în baza de indicatori de performanță și riscuri, o să actualizăm registrul controalelor, o să investim în infrastructură și dotarea inspectorilor. Toate acestea ca să limiteze corupția din sistemul de inspecții de stat. În afara de aceasta vom moderniza sistemul național de infrastructura calității prin consolidarea capacității în domeniul metrologiei și testării, prin modernizarea laboratoarelor. De asemenea, este o componentă de suport bugetar. A doua componentă ține de accesul la finanțare, vom capitaliza fondul de garantare a creditelor pentru a ajuta ÎMM să-și minimizeze riscul de credit. Pentru aceasta o să investim 15 milioane de dolari. Iar componenta a treia ține anume de dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii și competitivitatea la export, pentru componenta dată sunt 13 milioane de dolari”, a declarat Dumitru Alaiba. 

Proiectul va dura până în 2027, iar companiile vor putea beneficia de suport chiar din acest an, a declarat directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenorialului, Dumitru Pântea.

„Proiectul dat cu suportul Băncii Mondiale este până în 2027, iar companiile care vor să beneficieze deja de suport prin intermediul granturilor în cadrul programului de internaționalizare vor putea aplica chiar din această lună, ODA va lansa apelul pentru a primi cererile din partea antreprenorilor. Pe cealaltă componentă care țintește fondul de garantare a creditelor urmează să-l capitalizăm și, la fel, în acest an, să lansăm produsul garanții de portofoliu, respectiv să fie accesibil pentru companii”, a declarat Dumitru Pântea.

Suportul acordat Băncii Mondiale este unul strategic, pentru dezvoltarea ÎMM, a subliniat directoarea de țară a Băncii Mondiale în Moldova, Inguna Dobraja, amintind că în ultimii 10 ani banca a investit foarte mult în crearea unui mediu de afaceri eficient și prielnic pentru dezvoltare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:1,03 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău