Banca Mondială va acorda sprijin Republicii Moldova în pregătirea pentru dezastre naturale

  • 09 Septembrie 16:32
Banca Mondială va acorda sprijin Republicii Moldova în pregătirea pentru dezastre naturale

Banca Mondială a aprobat un pachet de finanțare de 40 de milioane de dolari pentru Proiectul de Consolidare a Gestionării Riscurilor de Dezastre și Rezilienței în Moldova (SMORE). Acesta prevede îmbunătățirea capacității țării de a face față dezastrelor naturale și schimbărilor climatic, potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Componentele proiectului presupun următoarele:

  • Sistem Național de Avertizare: implementarea unui sistem de avertizare publică bazat pe difuzare celulară pentru o pregătire mai bună împotriva dezastrelor;
  • Îmbunătățirea Serviciilor Hidrometeorologice: alocarea a 6 milioane de dolari pentru consolidarea rețelei de monitorizare meteorologică, îmbunătățirea prognozelor și modernizarea sistemului de avertizare timpurie. Această componentă include modernizarea sistemelor de observare, capacităților TIC și îmbunătățirea capacității de prestare a serviciilor Serviciului Hidrometeorologic de Stat prin consolidarea prognozelor și colaborarea regională.
  • De asemenea, este vorba și de Standardizare Seismică ce implică alinierea standardelor de construcție la normele Uniunii Europene pentru reziliența la cutremure.

„Îmbunătățirea infrastructurii de monitorizare și prognoză va proteja comunitățile vulnerabile și va sprijini agricultorii în luarea deciziilor informate, mai ales în contextul schimbărilor climatice și al fenomenelor meteorologice extreme”, explică Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Proiectul este sprijinit de Facilitatea Globală pentru Reducerea Riscurilor de Dezastre și Redresare (GFDRR) și de Direcția Generală pentru Protecție Civilă și Ajutor Umanitar a Comisiei Europene (DG ECHO).

Banca Mondială a investit peste 2,1 miliarde de dolari în Moldova din 1992, îmbunătățind viețile a zeci de mii de oameni.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Wed
17
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Sun
20
Arhivă Radio Chișinău