Banca Mondială suspendă toate programele de ajutor din Rusia și Belarus

  • 03 Martie 2022 09:25
Banca Mondială suspendă toate programele de ajutor din Rusia și Belarus

Banca Mondială a anunțat miercuri suspendarea imediată a tuturor programelor sale de ajutor din Rusia și Belarus, ca măsură de retorsiune la invazia Ucrainei, transmite AFP.

„În urma invaziei ruse a Ucrainei și a ostilităților împotriva poporului ucrainean, grupul Băncii Mondiale și-a încetat toate programele în Rusia și Belarus cu efect imediat", a anunțat instituția de la Washington într-un comunicat, scrie digi24.ro.

În Belarus, Banca Mondială (BM) este angajată în 11 proiecte cu o valoare totală de 1,15 miliarde de dolari. În Rusia, conducea patru proiecte reprezentând 370 de milioane de dolari, potrivit site-ului instituției.

Pe de altă parte, Banca Mondială a subliniat miercuri în comunicatul său că nu a aprobat „niciun împrumut nou sau investiție în Rusia din 2014”, adică de la anexarea Peninsulei Crimeea de către Moscova, conform Agerpres.

„De asemenea, nu a fost aprobat niciun nou împrumut pentru Belarus de la jumătatea anului 2020”, a spus BM.

Președintele rus Vladimir Putin a lansat săptămâna trecută invazia Ucrainei care a stârnit indignare în numeroase țări. De atunci, în Europa și America de Nord, sancțiunile economice s-au înmulțit.

Marți, Banca Mondială a anunțat că pregătește un ajutor de urgență de trei miliarde de dolari pentru Ucraina, din care cel puțin 350 de milioane de dolari ar putea fi deblocați în această săptămână.

Cealaltă instituție majoră de la Washington, Fondul Monetar Internațional, ia în considerare și el un ajutor suplimentar pentru Kiev, pe lângă cele 2,2 miliarde de dolari care vor fi eliberate până la sfârșitul lunii iunie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău