Banca Mondială | Recuperarea economiei Republicii Moldova va fi mai lentă decât s-a anticipat. „Este de așteptat să crească sărăcia”

  • 23 Decembrie 2020 14:37
Banca Mondială | Recuperarea economiei Republicii Moldova va fi mai lentă decât s-a anticipat. „Este de așteptat să crească sărăcia”

Recuperarea economiei Republicii Moldova va fi mai lentă decât s-a anticipat, estimează experții Băncii Mondiale. Incertitudinea legată de evoluția pandemiei de COVID-19 va afecta companiile și populația în general, nivelul sărăciei urmând să crească tot mai mult.

Ocuparea forței de muncă a scăzut cu aproape 8% în acest an, iar aproximativ 70 de mii de locuri de muncă vor fi pierdute, estimează experții Băncii Mondiale. Majoritatea dintre acestea sunt concentrate în comerț, urmate de agricultură și industrie. Directorul Biroului Băncii Mondiale în Republica Moldova, Anna Akhalkatsi, menționează și despre creșterea nivelului sărăciei în țara noastră.

Se așteaptă că tinerii muncitori și micro-întreprinderile să fie afectate cel mai mult. Sărăcia este de așteptat să crească pe măsură ce gospodăriile se confruntă cu impactul crizei, inclusiv pierderea locurilor de muncă și câștigurilor, o reducere a încasărilor de remitențe și pe măsură ce migranții revin din străinătate și care nu neapărat își pot găsi un loc de muncă. Incertitudinea cu privire la durata pandemiei și impactul acesteia ar putea constrânge și mai mult întreprinderile, lucrătorii și gospodăriile, împiedicând redresarea.

R. Moldova va fi una din cele mai afectate economii din cauza combinației impactului COVID-19 asupra producției și a serviciilor și seceta care a afectat sectorul agricol, susțin experții Băncii Mondiale. Aceasta estimează o scădere a până la 7,2 la sută în 2020 și o redresare lentă în 2021 și 2022, cu o prognoză pentru PIB de 3,8 la sută și respectiv, 3,7 la sută. Economistul, Marcel Chistruga, susține că redresarea economiei va depinde mult de capacitatea autorităților de a înainta măsuri de redresare și politici structurale pe termen lung.

Recuperarea economiei este destul de fragilă și are o mulțime de riscuri asociate. Aceste riscuri țin, în primul rând, de cât de repede va apărea și în R. Moldova un vaccin împotriva COVID-19. La fel, această recuperare este asociată cu măsurile de suport care vor fi necesare de întreprins de către autorități pentru a crea condiții de reforme pe termen mediu și lung. Este absolut imperativ pe partea fiscală de a asigura o eficiență a cheltuielilor, dar și a asigura accesul la finanțare externă pentru Republica Moldova.

Experții Băncii Mondiale menționează că reformele din sectorul nebancar, reglementările concurențiale și de prețuri, combaterea corupției și asigurarea statului de drept sunt esențiale pentru reziliența sectorului privat și o redresare economică durabilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
9
Wed
8
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău