Banca Mondială avertizează că “noi șocuri adverse” ar putea împinge economia globală în recesiune

  • 08 Ianuarie 15:26
Banca Mondială avertizează că “noi șocuri adverse” ar putea împinge economia globală în recesiune

Banca Mondială este îngrijorată că "noi șocuri adverse" ar putea împinge economia globală în recesiune, în acest an, fiind vulnerabile în special țările mici, transmite Bloomberg.

Avertismentul este inclus în raportul bianual "Perspective economice globale" (Global Economic Prospects), care urmează să fie dat publicității marți.

Chiar în absența unei alte crize, creșterea economiei mondiale în acest an "ar urma să încetinească semnificativ, reflectând, într-un mod sincronizat, înăsprirea politicii monetare pentru a contracara inflația ridicată, înrăutățirea condițiilor financiare și perturbările continue provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia", se arată în raport.

Sunt necesare "eforturi urgente globale și naționale" pentru atenuarea riscurilor provocate de scăderea activității economice, și de povara datoriilor cu care se confruntă piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare (EMDE), unde creșterea investițiilor ar urma să rămână sub media din ultimele două decenii, a avertizat instituția financiară cu sediul la Washington.

"Este esențial ca autoritățile din țările emergente și în curs de dezvoltare să se asigure că orice sprijin fiscal se concentrează pe grupurile vulnerabile, că așteptările inflaționiste rămân bine ancorate și că sistemul financiar continuă să fie rezilient", apreciază Banca Mondială.

Solicitări similare au fost făcute de către guvernatorii băncilor centrale din întreaga lume, deoarece dobânzile sunt majorate în mod agresiv, pentru a atenua presiunile prețurilor, în timp ce guvernele sprijină companiile și gospodăriile, ținând sub control costurile cu energia.

Directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, a început anul 2023 avertizând că lumea se confruntă "cu un an dificil, mai dificil decât anul pe care l-am lăsat în urmă".

O treime din economia mondială va fi în recesiune deoarece SUA, Uniunea Europeană (UE) și China încetinesc simultan, a declarat șeful FMI, la 1 ianuarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-1,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
2
Sun
1
Mon
0
Tue
1
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău