Banca Mondială acordă Republicii Moldova 40 de milioane de dolari pentru consolidarea rezilienței la dezastre naturale

  • 06 Septembrie 10:32
Banca Mondială acordă Republicii Moldova 40 de milioane de dolari pentru consolidarea rezilienței la dezastre naturale

Republica Moldova va beneficia de sprijin financiar în valoare de 40 de milioane de dolari din partea Băncii Mondiale (BM) pentru consolidarea capacităților de gestionare a riscurilor la dezastre naturale și șocurilor provocate de schimbările climatice. Un pachet de finanțare în acest sens a fost aprobat joi, 5 septembrie, de Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale, informează MOLDPRES.

Moldova se numără printre cele mai vulnerabile țări din punct de vedere climatic din Europa. Țara se confruntă cu câte un eveniment de dezastru sau pericol natural semnificativ, în medie, o dată la fiecare trei ani începând din 2000.Îmbunătățirea capacităților de pregătire și de răspuns ale Republicii Moldova la situațiile de urgență este esențială pentru protejarea vieții umane și prevenirea pierderilor economice induse de dezastrele determinate de schimbările climatice”, a declarat Inguna Dobraja, Directoarea de Țară a Grupului Banca Mondială pentru Moldova.

Potrivit unui comunicat al BM, proiectul prevede implementarea unui sistem național de avertizare publică, bazat pe comunicații electronice mobile, îmbunătățirea serviciilor meteorologice și hidrologice, dar și alinierea standardelor naționale de proiectare seismică și retehnologizare la codurile UE privind construcțiile, în special cele pentru rezistența la cutremur.

Sistemul național de avertizare publică va utiliza rețelele de comunicații electronice mobile. Acest sistem va fi integrat cu platformele meteorologice, hidrologice și geologice existente în țară. Scopul este de a crește semnificativ capacitatea de a răspunde rapid și eficient la dezastre naturale, precum inundații, incendii sau cutremure. În plus, proiectul va finanța achiziționarea de autospeciale și echipamente necesare pentru intervenții în situații de urgență, cum ar fi vehicule de pompieri și echipamente pentru operațiuni de salvare.

A doua componentă a proiectului  vizează modernizarea și consolidarea serviciilor meteorologice și hidrologice din Republica Moldova. Prin îmbunătățirea capacității de prognoză meteorologică și actualizarea sistemului de avertizare timpurie, factorii de decizie, fermierii și întreprinderile vor putea să ia măsuri preventive.

Al treilea pilon al proiectului se concentrează pe alinierea standardelor naționale de proiectare seismică și retehnologizare la codurile UE privind construcțiile, în special cele pentru rezistența la cutremur. În cadrul proiectului, vor fi dezvoltate hărți de risc seismic și de dezastre care vor permite autorităților să identifice rapid clădirile vulnerabile, pe baza caracteristicilor legate de vulnerabilitatea seismică. De asemenea, fondul de rezervă pentru dezastre va fi consolidat pentru a asigura o finanțare transparentă în cazul producerii unor fenomene meteorologice severe, care sunt tot mai frecvente  din cauza schimbărilor climatice.

Conform datelor Băncii Mondiale, din 1992, instituția financiară a alocat peste 2.1 miliarde de dolari pentru mai mult de 70 de operațiuni în Republica Moldova, acoperind domenii precum reforma reglementării și dezvoltarea afacerilor, modernizarea serviciilor guvernamentale, administrație fiscală, cadastru, educație, drumuri, sănătate, agricultura, apă, canalizare și energie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Tue
19
Wed
17
Thu
18
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău