Banca Mondială a revizuit în scădere prognoza de creștere a economiei globale. Principala cauză este războiul pornit de ruși în Ucraina
-
19 Aprilie 2022 10:47
Banca Mondială și-a revizuit în scădere estimările privind ritmul de creștere înregistrat în acest an de economia mondială, citând războiul din Ucraina, inflația și efectele pandemiei de Covid-19, transmite Reuters.
Banca Mondială prognozează în prezent că economia mondială va înregistra un avans de 3,2% în 2022, mai puțin decât estimarea precedentă de 4,1%, a anunțat luni președintele Băncii Mondiale, David Malpass, scrie digi24.ro.
Aceste prognoze au fost date publicității într-un moment în care factorii de decizie din întreaga lume se reunesc la Washington pentru reuniunile de primăvară ale Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional, notează Agerpres.
"Încep reuniunile de primăvară cu crize severe care se suprapun. Este Covid-19, inflația și invadarea Ucrainei de către Rusia", a declarat David Malpass la o întâlnire cu jurnaliștii.
Potrivit lui Malpass, aceste forțe ar urma să ducă la creșterea ratei mondiale a sărăciei pe măsură ce lumea se confruntă cu o creștere bruscă a prețurilor la energie, îngrășăminte și alimente. În plus, creșterea dobânzilor ar urma să încetinească avansul economiei și să agraveze inegalitatea, a adăugat Malpass.
Banca Mondială prognozează o contracție semnificativă a economiilor Rusiei și Ucrainei, iar David Malpass a avertizat că țările vecine din Europa și Asia Centrală vor resimți efectele. La rândul lor, consumatorii din economiile avansate ar urma să își reducă cheltuielile în acest an pe fondul creșterii prețului petrolului.
Fondul Monetar Internațional urmează să dea marți publicității propriile sale estimări referitoare la evoluția economiei mondiale.
Săptămâna trecută, într-un discurs pronunțat în avanpremiera reuniunilor de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a transmis că războiul din Ucraina a determinat Fondul Monetar Internațional să își reducă prognozele privind avansul economiei mondiale, atât pentru 2022 cât și pentru 2023, în condițiile în care prețurile mai mari la alimente și energie pun presiuni asupra economiilor fragile.
Georgieva a subliniat că invadarea Ucrainei de către Rusia "trimite unde de șoc în întreaga lume" și provoacă dificultăți țărilor care se chinuiau deja să îți revină de pe urma pandemiei de COVID-19.
"În termeni simpli, ne confruntăm cu o criză peste criză", a spus Georgieva într-un discurs la centrul de reflexie Carnegie Endowment for International Peace de la Washington. "În termeni economici, creșterea se îndreaptă în jos iar inflația în sus. În termeni umani, veniturile oamenilor sunt în scădere iar greutățile se înmulțesc", a adăugat Georgieva.