Banca Mondială: Prognoze pesimiste pentru economia Republicii Moldova

  • 08 Aprilie 2015 17:31
Banca Mondială: Prognoze pesimiste pentru economia Republicii Moldova

Banca Mondială a redus prognoza de creștere economică a Republicii Moldova pentru anul 2015 de la 3,8 la sută, cât anticipa anterior, la 2 la sută, sub media pe regiune, potrivit unui raport privind prognoza economică actualizată pentru Republica Moldova.

Autorii raportului mai prognozează o diminuare a avansului economic și pentru 2016 la o medie de 1,5%, față de cea de 3% enunțată anterior.

Deficitul contului curent al Republicii Moldova va crește de la un nivel estimat de 6,7 la sută din Produsul Intern Brut în 2014, la o cifră prognozată de 6,9 la sută în 2015 și 7,1 la sută din PIB în 2016.

”Dezvoltarea economică în Republica Moldova va înregistra o recesiune de 2% în 2015”, a declarat economistul superior al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, Ruslan Piontkivsky. Potrivit lui, Republica Moldova are nevoie de o creștere economică mai accelerată, pentru a avea rezultate palpabile, de aceea în perioada următoare sunt necesare o serie de reforme structurale, inclusiv facilitarea regulilor pentru desfășurarea activităților de business și eficientizarea investițiilor publice.

Potrivit Directorului de țară pentru Moldova, Europa și Asia Centrală al Băncii Mondiale, Alexander Kremer, țara noastră va înregistra în 2015 o descreștere economică, generată în particular de recesiunea din Federația Rusă și războiul din Ucraina. ”Credem că în această situație statul trebuie să-și revizuiască politicile economice pentru a reduce o accelerare a inflației peste așteptări. De asemenea,  Republica Moldova trebuie sa întreprindă acțiuni imediate pentru a găsi o soluție în privința celor trei bănci la care BNM a instituit administrare specială”, a menționat Alexander Kremer.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău