Banca Modială stimulează agricultorii să se asocieze în grupuri de producători
-
22 Aprilie 2013 15:08
Agricultorii vor fi stimulați să se asocieze în grupuri de producători, cu susținerea financiară a Băncii Mondiale.
Fiecare grup de agricultori va putea beneficia de granturi pentru investiții de până la 350 de mii de lei, prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură. Proiectul Băncii Mondiale, în valoare totală de peste 27 de milioane de dolari, se va desfășura până în 2017 și va susține financiar și domenii ce privesc siguranța alimentelor și gestionarea durabilă a terenurilor.
8 milioane de dolari din banii destinați proiectului vor fi alocate pentru granturi investiționale care ar urma să le fie acordate grupurilor de producători. Vor fi stimulate, în special, investițiile în infrastructura de post-recoltare, cum ar fi liniile sortare și ambalare, dar agricultorii vor trebui să dovedească că sunt proprietarii terenurilor sau că au contracte de arendă pe un termen de cel puțin 15 ani. Potrivit directorului Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură, Petru Maleru, un avantaj al acestor granturi este faptul că vor putea fi primite în avans de către fermieri, înainte de realizarea investiției.
În consecință, se estimează crearea a cel puțin 60 de grupuri de producători și acordarea a aproximativ 40 de granturi investiționale. O altă componentă a proiectului se referă la siguranța alimentelor, astfel încât, urmează să fie utilate două laboratoare de referință, acreditate internațional. Directorul Agenției pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi, spune că aceste laboratoare vor oferi mai multă credibilitate mărfurilor moldovenești pe piețele externe.
De asemenea, urmează să fie edificate 4 puncte de inspecție la frontieră, care să verifice calitatea mărfurilor de import. Agricultorii vor fi încurajați, de asemenea, să utilizeze tehnici de conservare a solului și de protejare a ecosistemelor naturale, a subliniat reprezentantul Băncii Mondiale, Liviu Gumovschi.
Proiectul prevede și planatrea a aproximativ 3000 de hectare de fâșii forestiere.