Banca gigantului energetic rus Gazprom ÎNGHEAȚĂ conturile companiei petroliere a Venezuelei

  • 17 Februarie 2019 18:18
Banca gigantului energetic rus Gazprom ÎNGHEAȚĂ conturile companiei petroliere a Venezuelei

Creditorul rus Gazprombank a decis să înghețe conturile companiei petroliere de stat venezuelene PDVSA, informează, duminică, site-ului agenției de știri Reuters.

În plus, banca rusească a întrerupt tranzacțiile cu PDVSA pentru a reduce riscul ca banca să intre sub sancțiunile aplicate de Statele Unite ale Americii, potrivit unei surse din Gazprombank, citate de Reuters.

„Conturile PDVSA sunt în prezent înghețate. După cum veți înțelege, operațiunile nu pot fi efectuate”, a spus sursa Reuters.

Gazprombank nu a răspuns la solicitarea Reuters de a comenta această situație.

În timp ce numeroase firme străine și-au tăiat expunerea față de PDVSA de la impunerea sancțiunilor, faptul că un creditor strâns aliniat cu statul rus le urmează exemplul este important, deoarece Kremlinul a fost printre susținătorii loiali ai președintelui Venezuelei Nicolas Maduro.

Gazprombank este a treia mare bancă din Rusia, iar printre acționarii acesteia este Gazprom, compania de stat rusă.

Banca ruseasă are de mai mulți ani relații comerciale cu firma de petrol a Venezuelei. În 2013, PDVSA a anunțat că a semnat un acord cu Gazprombank pentru a-și finanța cu un miliard de dolari compania Petrozamora. Sursa Reuters susține că și conturile Petrozamora au fost înghețate.

Oficialii ruși s-au declarat susținători ai președintelului Maduro. Aceștia au condamnat acțiunile opoziție din Venezuela pe care le-au catalogat drept un instrument inspirat de SUA pentru a ucide puterea în Caracas.

Dar firmele rusești sunt într-o dilemă între dorința de a susține linia Kremlinului, respectiv pe Maduro, și temerea că, prin acest lucru, s-ar putea expune la sancțiunile secundare ale SUA, ceea ce le-ar dăuna afacerilor, menționează MEDIAFAX.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău