Banca Europeană pentru Investiții va acorda CFM un credit de 50 de milioane de euro pentru modernizare

  • 23 Februarie 2017 16:00
Banca Europeană pentru Investiții va acorda CFM un credit de 50 de milioane de euro pentru modernizare

Banca Europeană pentru Investiții (BEI) a decis să ofere un credit în valoare de 50 milioane euro pentru modernizarea companiei Calea Ferată a Moldovei (CFM) pentru a pune compania pe calea unei dezvoltări solide și pentru a preveni continuarea deteriorării situației la această companie, susține șeful Reprezentanței BEI la Chișinău, Antonio Castillo.

Potrivit agenției INFOTAG, Antonio Castillo a declarat pentru revista "Bănci și Finanțe - Profit" că trebuie să fim realiști și să nu așteptăm o majorare considerabilă a numărului de pasageri și a volumului de mărfuri transportate prin intermediul CFM ca urmare a implementării acestui proiect.

"Infrastructura și echipamentul modern vor permite reducerea timpului de călătorie cu trenul, vor face acest sector mai atractiv și respectiv, vor duce la majorarea profitului cu câteva puncte procentuale pe an. În cazul în care acest proiect nu ar fi implementat, atunci transportul feroviar din RM va continua să degradeze, ceea ce va conduce la reducerea numărului de pasageri, a volumului de mărfuri transportate și a veniturilor. În același timp, costurile de întreținere vor crește", a spus Antonio Castillo.

Oficialul a menționat că BEI și BERD vor acorda doar asistență financiară, implementarea proiectului fiind responsabilitatea CFM. De asemenea, cele două instituții internaționale vor solicita ca tenderele să fie organizate în conformitate cu procedurile de achiziții publice internaționale și standardele UE.

"Acesta va fi cel mai mare proiect implementat în Moldova în domeniul căilor ferate. Dat fiind amploarea sa, proiectul va fi mult mai complex decât orice altă investiție făcută de CFM pe parcursul ultimilor ani. Scopul Ministerului Transporturilor, precum și al donatorilor și instituțiilor financiare internaționale, este crearea unei infrastructuri competitive în acest sector", a adăugat șeful reprezentanței BEI la Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău