Banca Europeană de Investiții refuză conturile BEM

  • 09 Februarie 2015 15:22
Banca Europeană de Investiții refuză conturile BEM

Banca Europeană de Investiții, cu care primăria Chișinău are semnat un contract de finanțare pentru renovarea mai multor străzi din capitală, inclusiv a bulevardului Ștefan cel Mare, și-a suspendat finanțarea pentru o perioadă nedeterminată de timp, a declarat primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă. BEI se arată îngrijorată de soarta banilor care ar fi urmat să fie transferați…

Banca Europeană de Investiții, cu care primăria Chișinău are semnat un contract de finanțare pentru renovarea mai multor străzi din capitală, inclusiv a bulevardului Ștefan cel Mare, și-a suspendat finanțarea pentru o perioadă nedeterminată de timp, a declarat primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă. BEI se arată îngrijorată de soarta banilor care ar fi urmat să fie transferați în conturi deschise la Banca de Economii, și unde Banca Națională a institutit  regim de administrare specială, ca urmare a unor acțiuni frauduloase.

Reabilitarea bulevardelor Ștefan cel Mare, Constantin Negruzzi și a străzii Vasile Alecsandri din capitală, ar putea fi stopată. Banca Europeană de Investiții a decis să suspende tranferul primei tranșe de 3 milioane de euro, în conturile BEM, ca urmare a situației de acolo și a recomandat deschiderea unor conturi într-o altă bancă.

”Pentru a preveni un asemenea risc, că în evidența contabilă a BEI să apară că banii au plecat, iar în evidența contabilă a noastră să apară că banii nu au ajuns, dânșii au dispus suspendarea finanțării, și respectiv au solicitat deschiderea unui cont într-o altă bancă”, a declarat primarul Dorin Chirtoacă.

Legea privind finanțele publice și responsabilitatea fiscală prevede dreptul de a deschide un alt cont doar la Banca Națională a explicat în cadrul ședinței, șefa direcției Finanțe, Veronica Herța. Ea a anunțat că în urma discuțiilor cu reprezentanții Băncii Naționale, contul ar putea fi deschis chiar astăzi.

Lucrările de reabilitare a străzilor au început déjà, din prima tranșă, transferată direct pe contul antreprenorului de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, celălalt investitor implicat în proiect, a explicat șeful direcției Transport, Igor Gamrețchi. Totodată, el a atras atenția asupra riscurilor legate de suspendarea transferului din partea BEI.

”Tărăganarea tranferului nu ne va permite procurarea în timp util a materialelor de construcție, ceea ce va duce la prelungirea proiectului. Posibil să încălcăm termenii contractului, ceea ce poate să ducă la orice penalitate din partea consultantului sau din  partea antreprenorului. Avem întârziere de câteva săptămâni la procurarea unor material”, a declarat Igor Gamrețchi.

Amintim că vineri, ofițeri ai CNA și procurori anticorupție au efectuat percheziții în cadrul dosarelor ce vizează Banca de Economii și Banca Socială, care ar fi prejudiciat statul cu miliarde de lei.

Amintim că în 2011 primăria Chișinău a semnat cu Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru  Reconstrucție și Dezvoltare un contract în valoare de 22 milioane euro pentru reabilitarea mai multor străzi din Capitală.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău