Banca Centrală Europeană vrea drept de veto în privința lansării în zona euro a monedelor stabile
-
23 Februarie 2021 15:20
Banca Centrală Europeană a informat Parlamentul European că vrea drept de veto în privința lansării în zona euro a "stablecoins" (monedele stabile), cum ar fi Diem de la Facebook, și un rol mai mare în supervizarea lor, transmite Reuters, citat de Agerpres.
"Stablecoins" sunt diferite de activele speculative precum Bitcoin. Cu toate acestea, organismele de reglementare au anunțat că vor urmări cu foarte mare atenție evoluțiile la nivel global și vor emite recomandări.
Recent, miniștrii de Finanțe din Uniunea Europeană au anunțat că monedele digitale private, cum ar fi cea de la Facebook, nu ar trebui permise în UE până când riscurile pe care le prezintă nu sunt clar remediate. Anunțul confirmă linia dură a blocului comunitar față de moneda Facebook, în condițiile în care autoritățile globale de reglementare au criticat moneda din cauza posibilului impact asupra sistemului financiar.
În septembrie, UE a prevăzut planuri de a crea reglementări cuprinzătoare pentru criptoactive, inclusiv teste de stres și cerințe privind capitalul și lichiditățile, avertizând că Facebook va trebui să adere la aceste reguli înainte de a lansa moneda sa în blocul comunitar.
În avizul juridic privind reglementările UE, Banca Centrală Europeană susține că ar trebui să aibă ultimul cuvânt dacă ar trebui permisă lansarea unei monede stabile în zona euro, fără a periclita controlul său asupra inflației sau a siguranței plăților.
"Evaluarea unei potențiale amenințări la adresa realizării politicii monetare și a funcționării sistemelor de plăți ar trebui să fie de competența exclusivă a BCE. Propusele reglementări ale UE trebuie modificate pentru a se arăta clar că opinia BCE este obligatorie pentru autoritățile naționale care evaluează solicitările de emitere a monedelor stabile", se arată în avizul BCE din 19 februarie.
Cei care emit stablecoins trebuie să facă obiectul "unor cerințe riguroase de lichidități", similare cu cele aplicate fondurilor de piață monetară (FPM), inclusiv rezerve semnificative de numerar, pentru a face față în cazul unor retrageri masive, susține BCE.
Și președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a făcut apel luna trecută la o reglementare globală a Bitcoin, spunând că în unele cazuri moneda digitală a fost folosită în activități de spălare de bani iar orice deficiențe trebuie rezolvate.
Criptomonedele câștigă teren și în rândul investitorilor obișnuiți, care sunt din ce în ce mai convinși că Bitcoin va fi un activ de durată și nu o bulă speculativă, cum se tem unii analiști și investitori.
Dar caracterul anonim al Bitcoin a sporit temerile că ar putea fi utilizat în activități de spălare de bani sau alte acțiuni ilegale.
"Bitcoin este un activ extrem de speculativ, prin care s-au realizat unele afaceri haioase și unele activități de spălare de bani interesante și complet reprobabile", a declarat Christine Lagarde la o conferință organizată de Reuters Next.
Oficialul nu a furnizat exemple specifice privind cazurile de spălare de bani dar a spus că înțelege că sunt în derulare cercetări penale privind activități ilegale cu Bitcoin.
Sectorul criptomonedelor încă este slab reglementat sau nereglementat, deși au apărut standardele globale în domenii cum ar fi combaterea spălării banilor (AML).
"Trebuie să existe reglementări, ele trebuie aplicate și implementate la nivel global deoarece orice scăpare va fi folosită", a avertizat președintele Băncii Centrale Europene.
Monedele virtuale sunt o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal și nu deține statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb și care poate fi transferată, stocată și tranzacționată în mod electronic.