Banca Centrală Europeană cere băncilor să evalueze riscurile climatice asupra portofoliilor de împrumuturi

  • 18 Octombrie 2021 19:50
Banca Centrală Europeană cere băncilor să evalueze riscurile climatice asupra portofoliilor de împrumuturi

Creditorii din zona euro vor trebui să estimeze riscul cu care s-ar putea confrunta din cauza schimbărilor climatice, atât la operațiunile lor de împrumut cât și la cele de tranzacționare, când vor fi derulate anul viitor testele de stres, a informat luni Banca Centrală Europeană, transmite Bloomberg.

Băncile vor trebui să previzioneze cum va evolua bilanțul lor în următorii 30 de ani precum și orice pierderi cu care s-ar putea confrunta în tranziția spre o economie mai sustenabilă, conform metodologiei publicate luni de BCE. De asemenea, instituția cu sediul la Frankfurt le-a cerut instituțiilor financiare să evalueze impactul teoretic al "creșterii semnificative" al prețului emisiilor de carbon în următorii trei ani.

În testele de stres, care vor fi derulate în perioada martie-iulie 2022, BCE va face cea mai cuprinzătoare analiză a modului în care băncile ar putea fi afectate de politicile de atenuare a schimbărilor climatice și de fenomenele meteo extreme, transmite Agerpres.

Exercițiul, parte a unei revizuiri mai ample a modului în care băncile gestionează riscurile climatice, include de asemenea întrebări privind nivelul veniturilor generate de bănci din industrii cu emisii puternice de carbon, precum și volumul emisiilor pe care ele îl finanțează.

Luna trecută, Banca Centrală Europeană a dat publicității rezultatele primului test de stres privind efectele climei asupra economiei, în care se arată că eșecul introducerii unor politici care să reducă schimbările climatice ar putea afecta semnificativ economia europeană până la finalul secolului.

Dacă nu sunt adoptate reglementări iar ca rezultat dezastrele naturale devin mai frecvente și mai severe, PIB-ul regiunii ar putea scădea cu 10% până în 2100 comparativ cu scenariul în care guvernele acționează, avertizează BCE. Instituția apreciază că și o tranziție necontrolată la o economie mai sustenabilă ar fi mai puțin costisitoare decât dacă nu se acționează deloc.

"Fără politici către tranziția la o economie mai verde, riscurile fizice vor crește în timp. Ele vor crește neliniar și, din cauza caracterului ireversibil al schimbărilor climatice, această creștere va continua în timp. Este esențială o tranziție graduală și timpurie", a apreciat vicepreședintele BCE Luis de Guindos.

BCE face presiuni asupra companiilor și băncilor să înțeleagă și să gestioneze amenințările climatice și posibilitatea ca firmele poluatoare să fie eliminate de pe piață.

Portofoliile cele mai vulnerabile la riscurile climatice sunt cu 30% mai probabil să intre în incapacitate de plată în 2050, comparativ cu 2020, fără un scenariu de tranziție la o economie mai sustenabilă. De asemenea, marile bănci dețin o expunere de peste 50% la companii extrem de vulnerabile la riscurile climatice decât băncile mai mici, apreciază BCE.

Băncile din țări din sudul Europei, cum ar fi Grecia, Cipru, Portugalia, Spania și Malta sunt semnificativ mai expuse la companiile care se confruntă cu riscuri fizice ridicate.

Anul acesta, Banca Centrală Europeană a înființat un centru de expertiză dedicat schimbărilor climatice, care va consilia BCE cum să încorporeze aspectele ce țin de mediu în politica monetară și supervizarea bancară. Aproximativ 12 persoane vor lucra în noul centru, care va colabora cu echipele existente în interiorul BCE.

"Am decis să înființăm un nou centru dedicat schimbărilor climatice pentru a aduce laolaltă mai eficient diferitele tipuri de expertiză cu privire la climă care există în cadrul băncii. Schimbările climatice afectează toate domeniile politicii noastre", a afirmat președintele BCE, Christine Lagarde.

În urmă cu un an, Banca Centrală Europeană a lansat un amplu proces de revizuire strategică a politicii monetare, primul exercițiu de acest fel de după 2003, în care ar urma să se țină cont și de lupta împotriva schimbărilor climatice.

Schimbările climatice "fac parte integrantă din procesul de revizuire a strategiei noastre de politică monetară", a afirmat Christine Lagarde, cu prilejul unei conferințe organizate de Institute for Law and Finance (ILF) din Frankfurt.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
1,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău