Banca Centrală a Germaniei raportează primele pierderi anuale din ultimele patru decenii

  • 01 Martie 2023 19:40
Banca Centrală a Germaniei raportează primele pierderi anuale din ultimele patru decenii

Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) a încheiat anul 2022 în pierdere, o premieră în ultimele patru decenii, după ce un șir de majorări de dobândă adoptate de Banca Centrală Europeană a redus valoarea pachetelor de obligațiunilor deținute de Bundesbank și de asemenea i-a provocat pierderi pentru creditele ultra-ieftine acordate băncilor comerciale, transmite Agerpres.

Chiar dacă pierderile de 172 de milioane de euro raportate miercuri de Bundesbank au fost acoperite de provizioanele acumulate de-a lungul anilor, noi pierderi sunt posibile pe măsură ce dobânzile continuă să crească, reducând valoarea obligațiunilor acumulate în anii în care inflația a fost la un nivel foarte scăzut.

Acestea sunt primele pierderi anuale înregistrate de Bundesbank după 1979.

"Bilanțul veniturilor, acum și în următorii ani, este rezultatul politicii monetare extraordinar de expansive din ultimii ani. Acum este nevoie de o politică monetară restrictivă pentru a reface stabilitatea prețurilor înrtr-un mod ordonat", a declarat președintele Bundesbank, Joachim Nagel.

Pierderile anunțate de Bundesbank nu afectează capacitatea instituției de a demara operațiuni de politică monetară dar înseamnă o diminuare a veniturilor pentru bugetul federal al Germaniei, având în vedere că între 2010 și 2019 Bundesbank a plătit la bugetul statului dividende în valoare de aproape 25 de miliarde de euro.

Pierderile anunțate de Bundesbank vin la câteva zile după ce și Banca Centrală Europeană a raportat pierderi de 1,6 miliarde de euro pentru anul 2022, acoperite de asemenea din provizioane, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la posibilitatea de a rămâne fără rezerve și cine va achita nota de plată pentru politica relaxată din trecut acum că inflația a atins valori ridicate. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău