BĂLȚIUL de la „Fluturi” până la tancul sovietic

  • 23 Februarie 2016 19:25
BĂLȚIUL de la „Fluturi” până la tancul sovietic

Unii își văd viitorul legat de Rusia în timp ce alții cred că doar Unirea cu România ar putea salva această bucată de Pământ.

Unii își huiduie primarul, pentru că face prea multe concerte în loc să ajute oamenii nevoiași, în timp ce alții îl venerează și îi susțin deplasările dese la Moscova. Unii nu renunță la cumpărat flori și cărți chiar dacă acestea, la fel ca și majoritatea altor bunuri și servicii, sunt din ce în ce mai scumpe iar salariile aceleași. Pe toți, deopotrivă, îi unește aceeași dorință de a duce o viață mai ușoară în Republica Moldova, după cum a aflat Ina Guțu, care a realizat un reportaj la Bălți.

După ce am hoinărit vreo jumătate de oră prin centrul Bălțiului și nu am găsit nici un doritor să vorbească cu un reporter venit de la Chișinău, am intrat într-o librărie. M-am gândit că ar fi interesant să aflu care sunt cele mai căutate cărți de bălțeni, în această perioadă.

”De vorbă cu Emma”, ”Fluturi” ”Hoțul de cărți”, ”Amintiri din viitor” îmi răspunde cu încredere, și în limba română, librăreasa, care spune că vizitatori sunt mulți în librărie, însă cumpărătorii se găsesc mai greu.

”Săptămâna trecută am cumpărat Biblia pentru copii, la un preț de 240 de lei. Un preț foarte mare pentru noi. Înainte era altfel, mai ușor puteai să îți permiți cărțile. Acum însă intri în librărie, își plac cărțile dar prețurile, mă scuzați”, mărturisește o vizitatoare.

Veniturile mici și prețurile mari sunt o problemă a majorității cetățenilor în Republica Moldova. O parte din cei cu care am reușit să vorbesc își pun mari speranțe în primarul Renato Usatâi. Participarea și organizarea protestelor de la Chișinău sau deplasările dese la Moscova ale primarului Renato Usatâi, le par firești bălțenilor:

”Eu, de exemplu am trăit peste 30 de ani la Cartierul 10, era ceva strașnic. Acum sunt făcute și trotuarele și drumurile. De Anul Nou ce frumos a fost aici la noi, ca în poveste. Are un adjunct foarte bun, când se duce la Chișinău. Iar la Moscova merge pentru că acolo are afacerile”, spune o bunicuță ieșită cu nepoțelul la plimbare.

”Are multă energie. Spune că va fi bine și noi îl credem”, declară o mămică.

”Sunt mândru de orașul meu și de primar la fel”, ne spune scurt, în limba rusă un bătrânel care își așteaptă autobuzul.

Monumentul ridicat în centrul Parcului Central de lângă primărie, în onoarea artistului rus Vladimir Vîsoțki, ”focul veșnic ” care să ardă nu doar la sărbători în fața tancului sovietic din  centrul orașului, sunt alte câteva realizări ale noului primar, apreciate la Bălți.

”Eu în Bălți trăiesc din 1972 iar tancul era deja aici. A fost instalat după război. Tancul a participat la eliberarea orașului Bălți de sub jugul fascist.”

În același timp, oamenii au adunat și multe nemulțumiri, atât față de autoritățile locale cât și față de cele centrale:

”Nouă nu ne trebuie concertele și toți artiștii aduși aici. Le plătește bani ca să cânte pentru mii de lei. Mai bine ar da banii la băbuțe care nu au ce mânca.”

”Eu i-aș da afară și i-aș scoate cu o pensie a oamenilor de rând. La Moscova nu prea are el ce să caute, el lasă să facă aici treabă. Să trimită bandiți de acolo, îi avem pe ai noștri destui aici. Legat de viitorul Republicii Moldova, se poate uni într-o zi cu România. Mai puține costuri vom avea. Dar în partea cealaltă ce ne așteaptă, războaie? Mulți nu sunt de acord cu Unirea, ei au trăit cu Uniunea Sovietică și ei vor așa să moară. Și tineretul este la fel ”căldărit” aici. Cauza? Propaganda rusească toată ziua pe canalele de televiziune”, susține un bărbat pe care l-am întâlnit în apropiere de Primărie.

Situat la aproximativ 140 de kilometri de Chișinău și doar 65 de granița cu România și Uniunea Europeană, Bălțiul este al doilea cel mai mare oraș din Republica Moldova după Capitală, dacă nu se ia în considerare și Tiraspolul,  unde autoritățile de la Chișinău nu au nici un control. Este considerat un oraș mai degrabă rusofil și pro-rus, dovadă alegerea din 2001 până în 2015 la cârma orașului a unui primar comunist, iar din noiembrie 2014 a lui Renato Usatâi, cunoscut ca având legături cu oameni de afaceri cu puternice legături la Kremlin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău