Bălți | La fiecare trei zile o persoană se îmbolnăvește de tuberculoză

  • 29 Iunie 2017 15:18
0%
00:00:00
00:00:00

Municipiul Bălți a aderat la inițiativa „Orașe cu Zero Tuberculoză”, prin semnarea unei declarații comune cu alte cinci orașe din Europa Centrală și de Est. Proiectul prevede dezvoltarea unor modele eficiente și durabile de prevenire a infecțiilor de tuberculoză și HIV, precum și reducerea mortalității provocate de aceste maladii. 

La Bălți, la fiecare trei zile o persoană se îmbolnăvește de tuberculoză, iar fiecare al patrulea pacient care suferă de această maladie este infectat și cu virusul HIV. Sunt doar câteva statistici care relevă incidența ridicată a morbidității HIV și TB la Bălți, unde ponderea cazurilor noi de acestea două maladii este cea mai mare din Republica Moldova.

Autoritățile municipale din Bălți împreună cu parteneriatul internațional Stop TB își propun să stabilească numărul exact al celor infectați cu tuberculoză. Ulterior, îi vor ajuta să se trateze, investind în medicamente și în tehnica necesară pentru a depista această maladie. Directorul executiv al parteneriatului Stop TB, Lucica Ditiu.

„Trebuie o campanie de informare foarte bună a populației, în care oamenii să știe: „…tușesc, s-ar putea să am tuberculoză și ar trebui să mă tratez”. Urmează o perioadă de accelerare, noi încercăm în mod activ să găsim bolnavii cu tuberculoză: asta înseamnă echipament mai bun pentru laborator, îi controlăm și le punem diagnosticul. Următorul pas este să asigurăm toate medicamentele”, a declarat Lucica Ditiu.

Potrivit specialiștilor, cel mai complicat pentru un bolnav de tuberculoză este ca acesta să nu abandoneze tratamentul după primele stări de bine. Iar perioada de terapiei poate dura de la șase luni până la câțiva ani. Medicamentația, mai spun specialiștii, nu este una costisitoare. De exemplu, pentru un matur, șase luni de tratament împotriva tuberculozei costă în jur de 30 de dolari.

Oxana Rucșineanu a fost diagnosticată cu tuberculoză acum 10 ani. A avut nevoie de aproape trei ani ca să se facă bine, timp în care a fost nevoită să stea acasă și să bea zilnic zeci de medicamente.

„A fost un tratament foarte dificil, în special cele pentru tuberculoză sensibilă. Medicamentele au efecte adverse foarte puternice. Era nevoie să iau zilnic câte 15 pastile”, a spus Oxana Rucșineanu.

Medicii de la Bălți speră că prin acest proiect comun cu Parteneriatul Stop TB să-i ajute pe pacienții lor să se trateze și să nu fie stigmatizați în societate. Potrivit lor, un bolnav de tuberculoză trebuie să fie sprijinit, și nu pedepsit. 

„Acești bolnavi vor ca alături de ei să fie cineva care să-i ajute să treacă mai ușor peste asta, să fie înțelese probleme lor. Ei au nevoie de suport psihologic și social” a spus șefa Secției Sănătate Publică a Primăriei municipiului Bălți, Feodora Rodiucova.

În anul 2015, la Bălți au fost înregistrate 152 de cazuri noi de tuberculoză. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în 2015, Republica Moldova a înregistrat peste 4000 de cazuri noi de tuberculoză.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
17,18
Câțiva nori
Umiditate:79 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău