Balonul chinezesc era în mod clar echipat cu instrumente de spionaj (responsabil american)

  • 09 Februarie 2023 18:50
Balonul chinezesc era în mod clar echipat cu instrumente de spionaj (responsabil american)

Imagini suprinse de avioane militare americane arată că balonul chinezesc care a survolat Statele Unite săptămâna trecută era dotat cu instrumente de spionaj și nu destinate meteorologiei, a declarat joi un responsabil la Washington, citat de Agerpres.

Fotografiile realizate de avioanele spion U2 indică faptul că materialul balonului "era în mod clar făcut pentru observare în scopuri de spionaj și nu era dotat cu un echipament de balon-sondă meteo", a declarat acest responsabil al Departamentului de stat american, sub acoperirea anonimatului.

"Avea numeroase antene, un ansamblu probabil capabil să colecteze și să geolocalizeze comunicații", a adăugat acesta într-un comunicat.

Balonul "era echipat cu panouri solare suficient de mari pentru a furniza energia necesară care să facă să funcționeze captatoare multiple care colectează informații", a mai precizat el.

Washingtonul a doborât sâmbătă, în largul coastei sale la Atlantic, un balon care a survolat situri militare și care a fost numită de Beijing aeronavă "civilă utilizată în scopuri de cercetare, în principal meteorologice".

Această dispută diplomatică l-a determinat pe șeful diplomației americane Antony Blinken să amâne o vizită în China.

SUA estimează că balonul era controlat de armata chineză și făcea parte dintr-o flotă de baloane trimise de Beijing deasupra a peste 40 de țări de pe cinci continente, în scopuri de spionaj.

"Suntem convinși că fabricantul balonului are o legătură directă cu armata chineză", a adăugat acest înalt responsabil.

El a indicat că Washingtonul ar lua în calcul eventuale măsuri împotriva responsabililor chinezi cu legături cu balonul, ceea ce ar putea însemna posibile sancțiuni pe viitor.

Autoritățile americane fac în continuare eforturi de a recolta resturile balonului în Atlantic, în apropiere de coastele Carolinei de Sud.

Mai devreme joi China a confirmat că refuzat un apel telefonic al șefului Pentagonului Lloyd Austin sâmbătă, la puțin timp după distrugerea balonului.

"Acest act iresponsabil și grav eronat nu a creat un climat propice dialogului și schimburilor între cele două armate", a precizat Ministerul chinez al Apărării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău