Balkan Insight | În R.Moldova totul a revenit la început. Sub presiunea unor membri ai PSRM și sfaturilor de la Moscova, Dodon urma oricum să înlăture Guvernul Sandu

  • 16 Noiembrie 2019 10:30
Balkan Insight | În R.Moldova totul a revenit la început. Sub presiunea unor membri ai PSRM și sfaturilor de la Moscova, Dodon urma oricum să înlăture Guvernul Sandu

Odată cu aprobarea noului guvern minoritar, în R.Moldova totul a revenit la început (situația politică de până la formarea coaliției PSRM-ACUM), scrie portalul analitic Balkan Insight.

Potrivit agenției INFOTAG, experții consideră că "un astfel de scenariu este destul de previzibil", rămâne necunoscută doar "linia roșie" , a cărei trecere va atrage destrămarea coaliției de guvernare.

"Decizia socialiștilor de a pune capăt coaliției cu ACUM a fost instinctivă și legată de dorința de a opri reformele profunde din sistemul justiției, care vizează eradicarea schemelor de corupție. Guvernul Sandu a reprezentat o amenințare reală pentru sistemul cleptocratic, creat de vechile elite, iar PSRM împreună cu Partidul Democrat au decis să blocheze reformele", se arată în studiu.

Autorii consideră că demisia Guvernului Sandu "convine atât socialiștilor, cât și democraților".

"Democrații vor să-și recapete influența după ce cinci luni au urmărit cum sunt nimicite schemele de corupție. Iar lipsa unei coaliții formale cu PSRM va permite PDM să participe la formarea deciziilor de stat, fără a ajunge în centrul atenției criticilor interne și internaționale. Socialiștii, sau mai degrabă liderul lor informal Igor Dodon, intenționează să extindă controlul politic asupra instituțiilor statului, crescând astfel șansele lui Dodon de a fi reales în funcția de președinte în 2020", au menționat experții.

Potrivit lor, "sub presiunea unor membri ai PSRM și sfaturilor de la Moscova, Dodon urma oricum să înlăture în curând Guvernul Sandu".

"Nou guvern a fost numit la scurt timp după ce Președintele Dodon l-a propus la funcția de premier pe Ion Chicu, fostul său consilier economic. Dar, deoarece guvernele minoritare sunt, de regulă, instabile, alegerile anticipate vor avea loc nu mai târziu de alegerile prezidențiale din toamna anului 2020. Acum, Dodon are sarcina de a convinge partenerii europeni că noul guvern al "tehnocraților" va continua și va îmbunătăți procesul de reforme, obținând astfel sprijin. Însă acest lucru s-ar putea dovedi a fi o problemă destul de dificilă, căci Guvernul Sandu a fost răsturnat anume pentru că socialiștii și Președintele Dodon nu au vrut să realizeze adevărate reforme pe principiul statului de drept", spun specialiștii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău