Baletul Național ”Joc” a montat spectacolul ”Nunta”

  • 09 Noiembrie 2023 19:21
Baletul Național ”Joc” a montat spectacolul ”Nunta”

Un spectacol teatralizat, intitulat ”Nunta”, care promovează obiceiurile și tradițiile de nuntă, va prezenta sâmbătă și duminică, 10-11 noiembrie, începând cu ora cu ora 18.00, Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare ”Joc” (Baletul Național ”Joc”). Evenimentul va avea loc la Palatul de Cultură al Feroviarilor din Chișinău, relatează Moldpres.

Aliona Baroncea-Strâmbeanu, directorul Baletului Național ”Joc” a menționat că este vorba de o reluare, într-o altă versiune, a spectacolului teatralizat ”Nunta”, montat în anii ’80 de către maestrul de balet Vladimir Curbet și Eugen Platon, regizor la Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”, relatează sursa citată.

Potrivit sursei citate, de această dată spectacolul are un nou concept. Subiectul este axat pe o poveste a doi tineri, care se întâlnesc la Hora Satului. Istoria lor se perindă prin toate creațiile coregrafice, precum ”Hora Satului”, ”Dans din Bucovina”, miniatura coregrafică” ”M-am pornit la Chișinău” (dansatori – Cristian Luniov și Sergiu Ghica). Miniatura coregrafică ”M-am pornit la Chișinău” a fost restabilită de Boris Rozneriță, care a dansat alături de Spiridon Mocanu în versiunea inițială a dansului.

”Conform scenariului, cuscrii își dau mâna, se înțeleg, vin musafirii (soliști - Igor Cuciuc și Ana Dabija), după care începe nunta propriu-zisă cu alaiul respectiv. De această dată, interacționăm cu publicul, adică nuntașii. În hol spectatorii (nuntașii) vor fi întâmpinați cu un marș, vin și fursecuri, iar tinerilor spectatori li se vor prinde la piept buchete de flori. În timpul spectacolului, când vorniceii de onoare anunță începerea nunții, ei vor servi pe spectatorii din sală cu plăcinte și cu câte un pahar cu vin”, a precizat Aliona Baroncea-Strâmbeanu.

În rol de narator va fi Andrei Porubin, care va face o călătorie în timp, povestind despre faptul, cum erau nunțile, văzute cu ochii copilului de altădată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău