Bahamas și St Kitts & Nevis, scoase de pista neagră a paradisurilor fiscale

  • 18 Mai 2018 14:47
Bahamas și St Kitts & Nevis, scoase de pista neagră a paradisurilor fiscale Capital

Oficialii Uniunii Europene urmează să propună săptămâna viitoare scoaterea a două jurisdicții din Caraibe de pe lista neagră a paradisurilor fiscale, realizată în cadrul campaniei blocului comunitar îndreptată împotriva evaziunii fiscale, arată documente ale UE consultate de Reuters, potrivit Agerpres.

În martie, Bahamas și St Kitts & Nevis au fost incluse pe lista țărilor a căror practici și reglementări fiscale nu sunt în linie cu standardele UE și care nu cooperează în probleme legate de fiscalitate.

După ce Bahamas, St Kitts & Nevis s-au oferit să-și modifice reglementările fiscale, oficialii UE au recomandat scoaterea lor de pe lista neagră și includerea lor pe așa-numita "listă gri", care cuprinde jurisdicțiile care s-au angajat să își îmbunătățească practicile în materie de fiscalitate și care fac obiectul unei supravegheri stricte.

În cadrul reuniunii de vinerea viitoare a miniștrilor de Finanțe din UE ar urma să fie adoptată oficial decizia, a declarat pentru Reuters un oficial UE.

Alte șapte jurisdicții vor rămâne pe lista neagră: Namibia, Palau, Samoa, Trinidad și Tobago, Guam, Samoa, Samoa Americană și Insulele Virgine Americane.

Experții europeni au avut nevoie de aproape un an pentru a evalua un număr de 92 de jurisdicții din întreaga lume pentru ca în luna decembrie 2017 miniștrii de Finanțe din statele membre ale Uniunii Europene să anunțe că au adoptat o listă neagră a paradisurilor fiscale, care cuprindea 17 jurisdicții din afara UE (Samoa Americană, Bahrain, Barbados, Grenada, Guam, Coreea de Sud, Macao, Insulele Marshall, Mongolia, Namibia, Palau, Panama, Saint Lucia, Samoa, Trinidad și Tobago, Tunisia și Emiratele Arabe Unite) care nu cooperează în probleme legate de fiscalitate.

Publicarea acestei liste era așteptată cu nerăbdare după recentele scandaluri care au scos la iveală numeroase sisteme de evaziune fiscală, de la 'LuxLeaks' la finele lui 2014, 'Panama Papers' în luna aprilie 2016 și 'Paradise Papers' în luna noiembrie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău