BAC 2015. Abaterile înregistrate

  • 19 Iunie 2015 14:23
BAC 2015. Abaterile înregistrate

Sesiunea de bacalaureat s-a încheiat astăzi și pentru ultimii 437 de candidați, cu proba la limba maternă pentru elevii ucraineni, găgăuzi și bulgari.

Dintre aceștia, 177 au avut examen la limba și literatura bulgară, 165 – la limba și literatura găgăuză,  iar 95 – la limba și literatura ucraineană.

Până în prezent, Bacalaureatul de anul acesta s-a desfășurat cu mai puține abateri înregistrate din partea candidaților. Dacă anul trecut, la primele 5 probe fuseseră eliminați de la examen 114 elevi pentru că au utilizat dispozitive interzise sau au încercat să copieze, anul acesta numărul a scăzut până la 46.  Cei mai mulți – 34 – au  încercat să fraudeze anul trecut examenul la limba străină, iar anul acesta cei mai mulți candidați eliminați – 23 – au fost la proba la disciplina de profil. Totodată, anul acesta cele mai puține încercări de a copia, două, s-au înregistrat la proba la limba maternă, adică la limba română pentru majoritatea elevilor și la limba rusă pentru cei care studiază în această limbă.

Cei care au fost prinși copiind nu vor mai putea susține BAC-ul anul acesta, ci doar în anul următor și le sunt anulate notele la toate celelalte probe.

Totodată, anul acesta au fost instituite sancțiuni pentru publicare pe internet a subiectelor în timpul desfășurării examenelor, urmând să fie aplicate amenzi cuprinse între 1000 și 8000 de lei. Deocamdată, numai în cazul unui examen de absolvire a gimnaziului Ministerul Educației a sesizat poliția pentru a identifica autorii unor itemi apăruți pe rețelele de socializare.

Testele de bacalaureat  vor fi verificate până pe data de 26 iunie. Rezultatele vor fi afișate în centrele de BAC la 27 iunie. Fiecare candidat își va putea vedea lucrările verificate la adresa www.bac.edu.md, în zilele de 27-29 iunie, în baza unui parole pe care o va obține de la instituția de învățământ în care și-a făcut studiile.

În zilele de 27 și 29  iunie candidații vor avea posibilitatea să depună contestații. Rezultatele finale, după examinarea contestațiilor, vor fi anunțate la data de 6 iulie.

Menționăm că anul trecut a fost înregistrată cea mai scăzută rată de susținere a Bacalaureatului în Republica Moldova, de doar 44 la sută în sesiunea de bază, la care s-au adăugat alți 12 la sută din candidați care au recuperat în sesiunea suplimentară.

În perioada 16-23 iulie va avea loc sesiunea suplimentară de bacalaureat pentru candidații care, din motive obiective, nu s-au prezentat la examene în sesiunea de bază și pentru cei care nu au luat note de trecere.

În anul curent, s-au înscris pentru a susține examenul de bacalaureat 26.818 candidați, dintre care 7.533 sunt restanțieri din sesiunile precedente.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:6,69 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău