BAC -2014: povestea cu stresul nu mai trece (Adevărul)
-
04 Iunie 2014 21:10
REVISTA PRESEI DIN 3 IUNIE
În ZIarul Național, comentatorul Nicolae Negru descrie Uniunea Euroasiatică ca pe un vis al lui Putin, instinctul lui Lukașenko, șiretenia lui Nazarbaiev. Autorul crede că Lukașenko a cedat presiunilor nu fără un oarecare câștig, de dragul semnării proiectului său de suflet, Putin a fost nevoit să facă la rândul său unele cedări care vor costa bugetul Rusiei câteva miliarde de dolari și sumele acestea se vor mări pe parcurs. În condițiile când economia rusă abia „pâlpâie”, când povara cheltuielilor e tot mai mare în legătură cu anexarea Crimeii și a războiului cu Ucraina, e de presupus că Moscova nu se va grăbi să desfacă punga pentru a pune în aplicare acordul cu Belarusul. Așa că dezamăgirea lui Lukașenko va fi și mai mare. Alta e situația Kazahstanului. Deși își atribuie ideea creării Uniunii Economice Euroasiatice, Nazarbaiev a semnat acest acord din considerente politice, pentru a nu supăra Moscova, pentru a preîntâmpina un posibil scenariu de ocupare a regiunilor sale nordice, asupra cărora au pretenții naționaliștii ruși.
Transnistria ar putea să iasă în curând din ceață, scrie jurnalista Natalia Hadârcă în Evenimentul Zilei. După ce au luptat cu niște copii, cu alfabetul latin și cu limba română dovedind apucături paranoice, liderii transnistreni au lăsat-o mai moale și cer acum de la școlile românești „doar” achitarea impozitului în bugetul Transnistriei (deși salariile profesorilor sunt achitate de Chișinău) și a chiriei mereu crescânde pentru spațiile ocupate de școli. Vorba e că Ucraina își revine după șocul invadării Crimeii și este pe punctul să lichideze focarele de separatism din estul țării. Granițele Ucrainei sunt închise, iar Transnistria a ajuns să fie strânsă ca în menghină. Iar asta înseamnă că s-a zis și cu contrabanda, cu spălarea de bani, maica Rusia e departe și nu-i mai poate ajuta –ce le rămâne? Pare-se că liderii transnistreni, dacă au mintea întreagă, nu vor mai pune problema „unirii cu Rusia”, după ce tentativele de destabilizare ale rușilor au eșuat la Odesa, ci mai degrabă ar trebui să se gândească cum să-și salveze pielea, scrie EVZ.
Bac-2014: povestea cu stresul nu mai trece, titrează Jurnal de Chișinău, care a solicitat opiniile unor elevi și profesori de la câteva licee din RM cu privire la regulamentul de susținere a examenelor și pregătirea centrelor de Bac. „Nici detectorul de metale, nici camerele de luat vederi din sala de examene nu te deranjează, dacă nu ai intenția să copiezi”, susține elevii. Ministrul Educației, Maia SANDU, a declarat că ministerul vaacționa cu fermitate și consecvență pentru a preveni frauda, a recunoaște meritele și a-i recompensa pe cei care învață”.
Jurnal de Chișinău publica povestea preotului cu casa tricolor. Casa preotului Anatolie Cristea din comuna Gotești, Cantemir, atrage atenția cu mult înainte de a intra în localitate pentru că proprietarul a ales s-o acopere în culorile naționale. Preotul Anatolie Cristea, subordonat Mitropoliei Basarabiei, activează în calitate de paroh la bisericile din Badicul Moldovenesc și Ghioltosu, Cantemir. Oamenii din sat îl caracterizează ca fiind un om deosebit de cult, muncitor și săritor la nevoie.