Azerbaidjanul ar putea înlocui Rusia pe piața energetică a UE după Summitul CPE de la Chișinău

  • 29 Mai 2023 14:42
Azerbaidjanul ar putea înlocui Rusia pe piața energetică a UE după Summitul CPE de la Chișinău

În ultima perioadă, Azerbaidjanul a devenit una dintre principalele țări prin care se realizează înlocuirea resurselor energetice rusești pe piața europeană. Despre aceasta scrie astăzi publicația Newsweek România, care analizează cum ar putea Azerbaidjanul să înlocuiască Rusia pe piața energetică a UE după Summitul Comunității Politice Europene /CPE/, care urmează să fie organizat la sfârșitul acestei săptămâni la Chișinău, citată de MOLDPRES

Potrivit sursei citate, în 2022, volumul livrărilor de gaze din Azerbaidjan către Uniunea Europeană a ajuns la 12 miliarde de metri cubi, iar până în 2027 Baku intenționează să dubleze această cifră.

Rolul Azerbaidjanului ca furnizor de încredere de resurse energetice necontrolate de Rusia a fost remarcat de mulți alți lideri europeni și organizații internaționale. Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că „Azerbaidjanul este un partener de o importanță majoră pentru Germania și UE, iar această țară poate aduce o contribuție importantă la diversificarea aprovizionării cu energie în Germania și Europa”.

Totodată, reprezentanți ai Comisiei Europene au afirmat că „Azerbaidjanul este un partener cheie pentru UE în eforturile de a elimina treptat combustibil fosil din Federația Rusă.” Comisarul UE pentru energie, Kadri Simson a spus că „Europa a ieșit din această iarnă cu stocarea de gaz pe jumătate plină, prețuri mai stabile la gaze și o perspectivă pozitivă pentru iarna viitoare. Am reușit acest lucru datorită partenerilor noștri de încredere, cum ar fi Azerbaidjan”, a conchis Kadri Simson.

Datorită gazoductului Baku-Tbilisi-Ceyhan, a cărei construcție a fost susținută de SUA și Marea Britanie, Azerbaidjanul are din 2006 o rută de transport petrolier independentă de Kremlin. Prezența unei astfel de infrastructuri este de o importanță decisivă pentru politica energetică independentă a Baku, în interesul Uniunii Europene.

Republica Moldova va găzdui pe 1 iunie Summitului Comunității Politice Europene, care se va desfășura la 1 iunie 2023, reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni. Evenimentul va întruni 50 de președinți de stat, premieri și oficiali europeni, care vor discuta soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum pacea, securitatea și reziliența energetică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
8,29
Cer fragmentat
Umiditate:45 %
Vint:3,09 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău