Azerbaidjanul anunță lansarea unei operațiuni „antiteroriste” în Nagorno-Karabah. Armenia îndeamnă forțele rusești de menținere a păcii să oprească „agresiunea la scară largă” a Azerbaidjanului

  • 19 Septembrie 2023 15:11
Azerbaidjanul anunță lansarea unei operațiuni „antiteroriste” în Nagorno-Karabah. Armenia îndeamnă forțele rusești de menținere a păcii să oprească „agresiunea la scară largă” a Azerbaidjanului

Azerbaidjanul a anunțat marți că lansează o „operațiune antiteroristă” în zona disputată Nagorno-Karabah, la trei ani de la războiul cu Armenia vecină din cauza regiunii separatiste, relatează agențiile internaționale de presă, citate de Deutsche Welle (DW).

Ministerul azer al Apărării a declarat că folosește „arme de înaltă precizie pe linia frontului și în profunzime” în cadrul operațiunii, despre care a spus că au „un caracter local”, scrie G4Media.

Operațiunea a fost menită să „suprime provocările pe scară largă” și să alunge ceea ce a spus că sunt trupe armenești.

Azerbaidjanul a îndemnat civilii să stea departe de instalațiile militare, afirmând că a fost în contact cu rezidenții armeni din regiunea Karabakh prin mesaje text, difuzoare și pliante informative.

De asemenea, a adăugat că a stabilit coridoare umanitare și stații de recepție în mai multe locuri, inclusiv pe drumul Lachin, pentru a asigura evacuarea populației din zonele periculoase.

Azerbaidjanul a cerut marți „retragerea completă” a forțelor armenești din regiunea disputată Nagorno-Karabah, afirmând că aceasta este condiția pentru pace după lansarea „operațiunilor sale antiteroriste”.

„Singura modalitate de a obține pacea și stabilitatea în regiune este retragerea necondiționată și completă a forțelor armate armene din regiunea Karabah din Azerbaidjan și dizolvarea așa-numitului regim [separatist armean]”, a declarat Ministerul Apărării din Azerbaidjan într-un comunicat.

Armenia a îndemnat trupele rusești de menținere a păcii din regiunea separatistă Nagorno-Karabah să intervină și să oprească „agresiunea la scară largă” a Baku, a anunțat Ministerul armean de Externe într-un comunicat, potrivit DW.

Trupele rusești sunt staționate în regiunea disputată de la sfârșitul războiului din 2020. Cu toate acestea, Armenia a acuzat recent Rusia că este distrasă din cauza războiului său din Ucraina.

Rusia a îndemnat toate părțile implicate în conflictul din Nagorno-Karabah să respecte acordurile anterioare de încetare a focului, afirmând că este în contact cu Azerbaidjanul în legătură cu „operațiunile sale antiteroriste” din regiunea separatistă, potrivit DW.

„Știm ce trebuie făcut pentru a rezolva situația… să punem în aplicare tot ceea ce am convenit, să nu provocăm situația, să lucrăm pentru a o calma și a o rezolva”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău