Avocatul Promo-LEX Vadim Vieru: Numărul scăzut de candidați la funcția de judecător la CSJ este îngrijorător
-
27 Noiembrie 2023 12:31
Reforma justiției a ajuns la cea de-a doua etapă, a anunțat astăzi Ministerul Justiției într-un comunicat de presă. La acest stadiu, Comisia vetting începe astăzi audierea judecătorilor Curții Supreme de Justiție (CSJ) și a candidaților pentru aceste posturi. Avocatul Vadim Vieru, expert al Asociației Promo-Lex, spune că deocamdată există un interes scăzut pentru respectivele funcții care presupune un proces de verificare, transmite Radio Chișinău.
Cea de-a doua etapă a reformei justiției, conform Ministerului Justiției, constă în audierea și evaluarea judecătorilor CSJ și a candidaților la aceste funcții.
Avocatul Vadim Vieru, expert în cadrul Asociației Promo-lex, susține că îngrijorarea față de această etapă se referă la interesul scăzut pe care-l manifestă candidații pentru aceste funcții, fiind vorba de un număr de aproximativ 20 de concurenți.
„Probabil este o reticență față de procesul de vetting. Probabil nu este dorință de a participa în acest proces de verificare, care este unul nu atât de minuțios, dar totuși e un proces de verificare. Probabil discuțiile publice care au fost pe seama evaluărilor pre-vetting au motivat candidații să nu mai participe. Putem doar presupune. Dar însuși aspectul legat de numărul redus de candidați ar ridica semne de îngrijorare”, a spus Vadim Vieru.
Etapa a doua a reformei mai include evaluarea președinților și vicepreședinților de instanțe, precum și judecătorilor Curților de Apel.
Prima etapă, care a început în primăvara anului trecut, s-a referit la pre-vetting, adică evaluarea candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), proces care, însă, a înregistrat mai multe întârzieri, lucru recunoscut și de către reprezentanții puterii.
În total, potrivit autorităților, reforma justiției are trei stadii. Această reformă face parte din cele nouă condiționalități înaintate de către Comisia Europeană, necesare pentru deschiderea negocierilor de aderare a Rep. Moldova la Uniunea Europeană.
Din cele nouă, au fost îndeplinite șase, conform raportului recent al Comisei. Autoritățile de la Chișinău trebuie să mai facă reforme ce se referă la justiție, lupta împotriva corupției și deoligarhizare.