Veaceslav Platon nu a suferit leziuni corporale, susține ombudsmanul. Apărarea nu a obținut însă acces în penitenciar

  • 02 Martie 2019 13:52
Veaceslav Platon nu a suferit leziuni corporale, susține ombudsmanul. Apărarea nu a obținut însă acces în penitenciar

Lui Veaceslav Platon, condamnat la 30 de ani de închisoare în două dosare penale, nu i-au fost provocate leziuni corporale, susține Maia Bănărescu, avocatul poporului pentru drepturile copilului, care asigură temporar atribuțiile de avocat al poporului. Întrebat, în cadrul unei vizite, despre eventuale plângeri sau doleanțe pe care le are, omul de afaceri a spus că dorește să se întâlnească cu apărătorii lui și că are nevoie de consultația unui medic stomatolog, dar și de ziare, transmite IPN.

Ombudsmanul și un grup de angajați ai Oficiului Avocatului Poporului au vizitat Penitenciarul nr. 13 pentru a media conflictul apărut între avocații lui Veaceslav Platon și administrația instituției penitenciare. Ombudsmanul și angajații Oficiului Avocatului Poporului au dorit să inițieze un proces de mediere a conflictului, în acest scop invitându-i la dialog pe directorul Penitenciarului nr. 13, Igor Pîntea, și avocații omului de afaceri. Întâlnirea urma să aibă loc în după-amiaza zilei de 1 martie curent la penitenciar.

Procesul de mediere nu a avut loc dat fiind că directorul penitenciarului nu a acceptat să se întâlnească cu apărătorii lui Veaceslav Platon, motivând că nu le-a îngrădit accesul la clientul lor și că nu le poate oferi un regim preferențial pentru vizite în raport cu alți avocați. Totodată, Igor Pîntea a dat asigurări că luni îl va contacta pe ombudsman pentru a reveni la problema privind accesul avocaților în Penitenciarul nr. 13.

La ieșirea din penitenciar, avocatul poporului pentru drepturile copilului a discutat cu avocații omului de afaceri, oferindu-le detalii despre întâlnirea cu șeful penitenciarului și cu Veaceslav Platon. Maia Bănărescu va monitoriza în continuare respectarea dreptului la apărare a omului de afaceri și va veni cu un comunicat mai detaliat la acest subiect.

Unul dintre avocații lui Veaceslav Platon a declarat recent că a fost anunțat de rudele clientului său că acesta ar fi fost înjunghiat în penitenciar. Apărarea susține că a mers la Penitenciarul nr. 13 să obțină o întrevedere cu Veaceslav Platon, dar nu i s-a permis accesul.

Administrația Națională a Penitenciarelor a emis un comunicat de presă prin care a dezmințit public „informațiile vehiculate cu privire la înjunghierea deținutului Platon Veaceslav”. Potrivit ANP, aceste informații sunt eronate, iar în Penitenciarul nr. 13, unde se află deținutul, nu au avut loc incidentele de natura menționată.

Veaceslav Platon a fost reținut în iulie 2016, fiind cercetat penal pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, fapt ce a dus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800 de milioane de lei. Omul de afaceri a fost condamnat la 30 ani de închisoare în baza a două dosare penale. Veaceslav Platon pledează nevinovat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău