Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională privind dreptul la vot al moldovenilor din diaspora

  • 12 Ianuarie 2019 13:12
Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională privind dreptul la vot al moldovenilor din diaspora

Avocatul poporului, Mihail Cotorobai, solicită magistraților Curții Constituționale să examineze în regim de urgență constituționalitatea interzicerii votării, pentru moldovenii din diasporă, în baza buletinelor de identitate și a pașapoartelor expirate, transmite IPN.

În sesizare, avocatul poporului scrie că interdicția pentru cetățenii moldoveni de a vota peste hotare în baza buletinului sau pașaportului expirat este contrară Constituției.

În opinia sa, interdicția este un tratament diferențiat în raport cu cetățenii care votează în țară, care pot vota în baza buletinelor de identitate, inclusiv a celor provizorii.

Potrivit lui Mihai Cotorobai acest tratament diferențiat aduce atingere substanței drepturilor electorale ale cetățenilor din diasporă și încalcă dreptul acestora de a alege.

Mihai Cotorobai mai spune că dreptul la vot este unul relativ și exercițiul acestuia poate fi supus unor limitări. Totuși, aceste limitări nu trebuie să constituie bariere în exercitarea dreptului la vot de către cetățenii Republicii Moldova aflați în străinătate. „Orice restricție asupra drepturilor electorale nu trebuie să fie de natură de a exclude unele persoane sau grupuri de persoane de la participarea la viața politică a țării”, se spune în sesizare.

Având în vedere faptul că la 24 februarie vor avea loc alegeri parlamentare, avocatul poporului solicită examinarea cât mai curând posibilă a sesizării pentru a permite tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de domiciliu sau reședință, locul aflării permanente sau temporare, de a-și exercita dreptul la vot fără bariere nejustificate și disproporționate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău