Avocatul poporului pentru drepturile copilului a făcut totalurile primului an de mandat

  • 20 Aprilie 2017 15:38
Avocatul poporului pentru drepturile copilului a făcut totalurile primului an de mandat ipn.md

La un an de activitate, avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, a prezentat principalele realizări și provocări din domeniul respectării drepturilor copiilor din Republica Moldova.

Într-o conferință de presă la IPN, Maia Bănărescu a subliniat că la începutul mandatului său a avut stabilite anumite priorități, dar acestea s-au lărgit pe fundalul problemelor existe. Una dintre probleme a vizat copiii străzii. Și chiar dacă s-a discutat despre crearea unui grup de lucru care să elaboreze un set de standarde și politici pentru protecția acestei categorii de copii, cu regret acțiuni în acest sens nu au fost întreprinse până în prezent, susține avocatul poporului pentru drepturile copilului.

Maia Bănărescu a mai spus că este critică lipsa specialiștilor la nivel local. Chiar dacă s-a sugerat în repetate rânduri necesitatea angajării specialiștilor care să identifice copiii în situație de risc, doar patru primării din țară au făcut-o. În celelalte localități această responsabilitate cade pe umerii asistentului social.

Maia Bănărescu a subliniat că autoritățile publice au eșuat în eforturile lor și la capitolul alimentației copiilor din instituțiile de învățământ preșcolar, iar organele de control și de monitorizare nu au depistat nereguli pe acest segment decât după ce au fost sesizați de către părinți.

Printre cele mai frecvente drepturi încălcate, avocatul poporului pentru drepturile copilului a menționat dreptul la recreere, dat fiind faptul că elevii au un program de studii supraîncărcat. De asemenea o bună parte din școlile de la sat nu au încă blocuri sanitare în interiorul clădirii, iar autobuzele școlare nu sunt adaptate nevoilor copiilor cu dizabilități. Totodată, încă 120 de unități de transport care ar trebui să transporte copiii spre școlile de circumscripție sunt lipsă.

Probleme există și în domeniul protecției copiilor cu părinții plecați peste hotare. Maia Bănărescu a spus că sunt părinți care nici nu cunosc faptul că sunt obligați să instituie tutelă pe numele unei persoane de încredere care să aibă grijă de copil pe timpul plecării sale din țară.

Printre prioritățile pentru anul 2017, Maia Bănărescu a numit realizarea unor studii cu privire la situația copiilor cu dizabilități senzoriale, a copiilor plasați în instituțiile psihoneurologice, dar și a copiilor dezinstituționaliți. Ombudsmanul mai intenționează să organizeze două forumuri de discuție cu copiii în luna iunie și noiembrie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău