Avocatul Poporului critică intenția de a suspenda decizia privind reducerea pedepselor condamnaților din cauza condițiilor precare de detenție

  • 13 Februarie 2020 16:16
Avocatul Poporului critică intenția de a suspenda decizia privind reducerea pedepselor condamnaților din cauza condițiilor precare de detenție

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu intenția Guvernului de a suspenda aplicarea reducerii pedepsei condamnatului deținut în condiții precare de detenție și califică acțiunea în cauză ca un regres în asigurarea respectării drepturilor omului în detenție în R. Moldova.

Inițiativa dată este condamnabilă și regretabilă, mai ales că a fost lansată la scurt timp înaintea vizitei Comisarului pentru drepturile omului al Consiliului Europei în Moldova, susține Mihail Cotorobai. 

Ombudsmanul consideră că această decizie va avea un impact puternic negativ asupra drepturilor omului: persoanele aflate în detenție vor fi nevoite să suporte condițiile degradante și inumane pe perioade îndelungate din cauză că statul nu este capabil să le asigure condiții adecvate în locurile privative de libertate.  

Avocatul Poporului amintește de faptul că mecanismul compensatoriu pentru detenția în condiții contrare articolului 3 CEDO a fost instituit ca urmare a numeroaselor condamnări ale Republicii Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului  pentru neasigurarea condițiilor adecvate de detenție.  Din 1997 până în prezent, Curtea Europeană a constatat 151 din 597 de violări în temeiul art.3 admise de către Republica Moldova, iar din bugetul de stat au fost alocate cca 2 mln de euro pentru condamnările statului la CEDO.

„Declarația Ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi precum că „din detenție sunt eliberați criminali, recidiviști” constituie un fals și induce în eroare opinia publică dat fiind că printre deținuții care cad sub incidența mecanismului compensatoriu sunt și persoane care au săvârșit infracțiuni mai puțin grave, cum ar fi cele economice, implicarea în accidente rutiere”, se arată într-un comunicat al instituției.

Mihail Cotorobai își exprimă nedumerirea în legătură cu faptul că Oficiul Avocatului Poporului, în calitate de instituție națională pentru drepturile omului, nu a fost consultat într-o problemă de o asemenea importanța, dar și pentru că subiectul în cauză nu s-a discutat în cadrul grupului de lucru pentru elaborarea Regulamentului cu privire la evaluarea condițiilor de detenție, creat de Ministerul Justiției. Avocatul Poporului solicită Parlamentului Republicii Moldova să nu susțină această inițiativă a Guvernului.

Guvernul a decis ieri să suspende o decizie mai veche, care presupunea reducerea pedepsei condamnaților care își ispășesc pedeapsa în condiții precare de detenție.

Ministrul Justiției s-a arătat îngrijorat de faptul că din cei peste 6700 de deținuți din R. Moldova, peste 5000 au depus cereri de eliberare înainte de termen din cauza condițiilor de detenție precare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău