Avocatul poporului cheamă concurenții electorali la corectitudine

  • 24 Mai 2021 16:43
Avocatul poporului cheamă concurenții electorali la corectitudine

Avocatul poporului cheamă la corectitudine și respectarea drepturilor omului în campania electorală și scrutinul din 11 iulie. Ombudsmanul încurajează partidele participante la cursa parlamentară să semneze un cod de conduită, care să fie respectat de către acestea, transmite IPN.

Potrivit Maiei Bănărescu, scrutinele anterioare au demonstrat că, frecvent, în competiția electorală au fost încălcate drepturile omului, ignorate cu brutalitate regulile de joc pentru obținerea cu orice preț a voturilor alegătorilor, prin manipulare, hărțuirea oponenților, distribuirea de falsuri, promovarea unor mesaje xenofobe, rasiste, homofobe.

Avocatul poporului cheamă concurenții electorali să adopte un comportament bazat pe respect față de drepturile omului și demnitatea umană, față de oponenți și electorat. Campaniile electorale agresive nu pot decât să trezească dezamăgire în rândul electorilor și să-i descurajeze de a participa la procesul electoral democratic. Agresiunea și violența psihologică în campaniile electorale pot avea doar efecte negative, implicit pot afecta dreptul fundamental de exercitare a drepturilor electorale, a notat ombudsmanul,  atenționând totodată asupra neadmiterii utilizării imaginii minorilor în scopuri electorale.

Avocatul poporului îndeamnă să fie asigurate condițiile adecvate și adaptarea rezonabilă  pentru realizarea dreptului la vot de către persoanele cu diferite tipuri de dizabilități și ale celor aflate în instituții rezidențiale.

Instituția Ombudsmanului va monitoriza campania electorală și desfășurarea scrutinului parlamentar, iar constatările generale se vor regăsi în raportul său privind respectarea drepturilor și libertățile fundamentale ale omului pentru anul 2021.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău