Avocatul Poporului atenționează asupra lipsei de protecție a rezidenților la un Centru de plasament

  • 11 Ianuarie 16:16
Avocatul Poporului atenționează asupra lipsei de protecție a rezidenților la un Centru de plasament

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, susține că există o serie de omisiuni ale organelor de drept și instituțiilor rezidențiale în asigurarea protecției rezidenților împotriva abuzurilor sexuale la Centrul de Plasament temporar al persoanelor cu dizabilități adulte din Cocieri. Concluzia a fost formulată în urma monitorizării a două cazuri de viol care au avut loc la Centru anul trecut, transmite IPN.

Oficiul Avocatului Poporului a menționat că în luna februarie a anului 2023, doi rezidenți ai centrului, un bărbat și o femeie, au fost victimele cazurilor de viol. Chiar dacă anchete interne au fost inițiate în ambele cazuri, ombudsmanul susține că răspunsul diferit al autorităților și retragerea declarațiilor în unul dintre cazuri evidențiază lacunele din sistemul de protecție.

Potrivit Avocatului Poporului, poliția a inițiat urmărirea penală doar în cazul bărbatului, în timp ce acțiuni legale nu au fost întreprinse în cazul femeii, deoarece aceasta și-ar fi retras declarațiile. Raportul Avocatului Poporului, elaborat pentru a aduce în atenția publicului deficiențele în protejarea rezidenților împotriva abuzurilor sexuale la Centrul de Plasament temporar din Cocieri, subliniază discrepanțele și eșecurile în abordarea acestor situații sensibile.

Documentul evidențiază supunerea la rele tratamente a rezidenților prin abuz sexual și fizic și omisiunea statului în a iniția o anchetă penală efectivă. La fel, în raport se menționează omisiunea autorităților naționale în asigurarea unei protecții adecvate vieții private și de familie pentru persoanele cu dizabilități, precum și eșecul autorităților în asigurarea protecției psihologice/morale adecvate și a despăgubirilor pentru victime. Documentul evidențiază lipsa mecanismelor eficiente de notificare a situațiilor de abuz de către beneficiari, dar și măsuri ineficiente de prevenire a oricărei forme de abuz între beneficiari sau asupra lor.

Avocatul Poporului a înaintat un total de 26 de recomandări către autoritățile competente. Ombudsmanul susține că va monitoriza desfășurarea urmăririi penale în ambele cazuri și implementarea recomandărilor, insistând asupra necesității unei abordări proactive și eficiente pentru protecția tuturor victimelor, indiferent de capacitățile lor mentale. Avocatul Poporului subliniază imperativul renunțării la practica de a evalua autenticitatea declarațiilor persoanelor cu dizabilități intelectuale și îndeamnă organele de drept și instituțiile rezidențiale să acționeze prompt și responsabil în astfel de cazuri, asigurând un tratament adecvat și substanțial tuturor victimelor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău