Avocatul Poporului a sesizat ANI: Unii demnitari nu își pot depune declarațiile de avere on-line, din convingeri religioase

  • 18 Iunie 2018 19:06
Avocatul Poporului a sesizat ANI: Unii demnitari nu își pot depune declarațiile de avere on-line, din convingeri religioase

Oficiul Avocatului Poporului a sesizat Autoritatea Națională de Integritate asupra situației unor demnitari și funcționari publici, care nu își pot depune declarațiile de avere și interese în regim on-line, din convingeri religioase. Opinia Ombudsmanului a fost examinată în cadrul ședinței de luni, 18 iunie, a Consiliului de Integritate al ANI.

Potrivit sesizării, impunerea persoanelor, care din considerente religioase au renunțat la sistemul național de pașapoarte al Republicii Moldova, de a depune declarațiile de avere și interese personale exclusiv în format electronic, reprezintă o încălcare a drepturilor lor fundamentale, precum libertatea de gândire, de conștiință și de religie.

În acest circumstanțe, se impune armonizarea cadrului legal existent care reglementează acest domeniu, în raport cu standardele în domeniul drepturilor omului, iar Avocatul Poporului a propus să elaboreze un proiect de perfecționare a legislației care va fi înaintat subiecților cu drept de inițiativă legislativă.

Vice-președintele ANI, Lilian Chișcă, a explicat în cadrul ședinței că, din punct de vedere tehnic, în prezent nu este posibilă o alternativă pentru depunerea declarațiilor exclusiv on-line. Această procedură este obligatorie pentru toți funcționarii și demnitarii din ianuarie 2018. În același timp, el a remarcat dacă se va oferi și posibilitatea depunerii pe hârtie în paralel cu cea electronică, de acest lucru ar putea profita și alte persoane, care nu au asemenea convingeri religioase.

Menționăm că pentru depunerea declarațiilor electronice funcționarilor le-au fost repartizate semnături electronice, care pot fi eliberate doar în baza deținerii unui număr de identificare de stat al persoanei fizice (IDNP) din 13 cifre. Există, însă, persoane care refuză această formă de înregistrare din motive religioase și le este eliberat în schimb un act de identitate provizoriu, așa-numitul formular nr. 9.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău